poniedziałek, 24 stycznia 2011

Nie-risotto w ekspresowym tempie

Często bywa tak, że nie mamy czasu. Każda minuta jest cenna, a nasze życie wygląda jak jeden wielki wyścig. Właśnie w zeszłym tygodniu, a konkretnie pod jego koniec u mnie tak było. Sesja robi swoje (ale na szczęście mi się ładnie wszystko udało ). Niestety przed kolejnym zjazdem też tak będzie, ale do tego mam jeszcze dwa tygodnie. Nawet kiedy człowiek nie ma czasu to jeść coś musi. Wielu ludzi robi wtedy szybkie makarony z sosami z torebki. Mi też się zdarza, ale mam na to dużo lepszy sposób. (Z racji małej ilości czasu zdjęcia też są słabe).


























Czego potrzebujemy? : ( na jedno opakowanie mrożonek)

- 2 filiżanki ryżu ( ja dałam 3, ale to była mała przesada)
- opakowanie ulubionej mrożonki mieszanki warzywnej ( ja dałam Italian Style z L.)
- pierś z kurczaka
- sól i inne przyprawy

I co dalej?

Ryż gotujemy z dodatkiem soli. Pierś kroimy w kostkę, smażymy na oliwie. W innym naczyniu smażymy warzywa. Kiedy wszystko już usmażymy przekładamy mięso i warzywa do jednego naczynia, do którego później także dodajemy ryż. Ewentualnie przyprawiamy. I to tyle.

Jaki jest Twój sposób na błyskawiczny obiad?

P.S. W indeksie są już dwie piątki i jedna trójczyna.

7 komentarzy:

  1. Technicznie trzecz biorac to nie jest risotto, ale nie zmienia to faktu, ze wyglada niezle :)
    A moj sposob na szybki obiad? Kawalek ciasta francuskiego, kilka pomidorow, troche koziego sera, chwila w piekarniku i blyskawiczna tarta gotowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. super! ekspresowo i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Maggie na pewno znasz się na tym lepiej, więc ufam Ci, że to nie jest risotto.

    OdpowiedzUsuń
  4. Paulino, mam nadzieje, ze nie czujesz sie urazona. Risotto tradycyjnie gotuje sie w bulionie tak, by ryz wchlonal caly plyn - stad jego papkowata, kremowa konsystencja.
    Piatek gratuluje! Ba, trojczyny tez gratuluje, wszak najwazniejsze to zaliczyc :)

    OdpowiedzUsuń
  5. gratuluję postępów w trakcie sesji. ja też toczę bój, choć już mi ręce opadają.
    szybkie dania lubię, w szczególności jak mam tak mało czasu. fakt faktem risottem tego nie nazwiemy, ale przecież jemy nie dlatego jak coś się nazywa, tylko dlatego że nam smakuje.
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Maggie, dlaczego miałabym czuć się urażona? Uważam, że każda dobra rada jest bardzo cenna, a ja w ten sposób poszerzam wiedzę. Wstyd przyznać, ale myślałam, że risotto to potrawa, do której ryż jest dodawany w taki sposób jak w tej potrawie (czyli zmieszane razem). Tak czy siak smakowało i było szybkie, a o to chyba chodzi, nie?

    Panno Malwinno, u mnie to dopiero początek. Na następnym zjeździe mam 5 egzaminów!! Ale dam jakoś radę. Co do nie- risotta masz zupełną rację.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja tez lubie takie ekspresowki!!;)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.