poniedziałek, 3 stycznia 2011

Kurczak z improwizacji ( z marchewką i porem)

Z tego całego gotowania najbardziej lubię różne sosy z piersią z kurczaka podawane z ryżem. Dziś z racji braku kandydata, który mógłby lecieć do sklepu postanowiłam improwizować! A oto efekty:


Czego potrzebujemy? : (na standardowy obiad dla 4-6 osób z dokładkami)

- dwie małe piersi z kurczaka
- duża marchewka
- pół pora
- 330 ml bulionu zrobionego z 2 kostek rosołowych (najlepiej każda inna)
- mąka
- 2 jajka
- przyprawa do kurczaka
- bułka tarta
- przyprawa w stylu vegetty
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- szczypta imbiru w proszku
- oliwa

I co dalej? :

Pierś kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie do kurczaka, a następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oliwie. W tym czasie pora kroimy na plasterki, a marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku lub naczyniu żaroodpornym podgrzewamy oliwę. Do garnka ląduje kurczak, którego zalewamy bulionem. Dodajemy warzywa. Kiedy por będzie miękki całość przyprawiamy wg. smaku wyżej wymienionymi przyprawami. Do podania z ryżem. Myślę, że tu też by pasowały ziemniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.