czwartek, 6 stycznia 2011

Cytrynowe tiramisu

czyli pomysł na wykorzystanie lemon curd. Rzecz jasna pierwowzór pochodzi od cuda.wianki z brulionu z przepisami. Bez zbędnych formalności, byle do przodu. Niestety moje zdjęcia są jeszcze mnie cytrynowe niż cuda.wianki. Ale zapewniam, że smak jak najbardziej cytrynowy.





Czego potrzebujemy? : (na pięć takich kieliszków)

- 10 okrągłych biszkoptów
- 200 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- lemon curd (tyle ile chcesz)
- kilka kostek czekolady mlecznej do ozdoby
- trochę startej czekolady do ozdoby
- sok z połówki cytryny

I co dalej? :

Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie łączymy z mascarpone i lemon curd. Na dno kieliszka lub innego naczynia wrzucamy biszkopcik i zalewamy odrobiną soku z cytryny. Na to idzie krem. Tak samo robimy kolejna warstwę. Na końcu dekorujemy czekoladą w kawału i tą startą.

Pachnie cytrynami!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.