wtorek, 31 lipca 2012

Jak ugotować idealny ryż?

Ten post nieco różni się od reszty. Przeważnie prezentuję Wam pyszne przepisy. Dziś jednak postanowiłam zrobić mały poradnik o gotowaniu ryżu. Wiadomo, że ryż jest absolutną podstawą żywienia w wielu różnych zakątkach świata. Warto nauczyć się gotować go tak, aby wydobyć z niego maksimum smaku. Wiedzę tę zaczerpnęłam z książki Jamiego Olivera pt.: "Każdy może gotować" (strona 95). Jestem pewna, że pan Jamie nie obrazi się, że zaprezentuję Wam Jego metodę. Sama jej spróbowałam kilka razy i polecam. Ryż jest o wiele lepszy niż przygotowany wg. przepisu na opakowaniu. Co prawda On sam proponuje ryż basmati. Ja wypróbowałam na zwykłym: białym, długoziarnistym. Czuć różnicę.











































Zalety przygotowania ryżu wg. metody Jamiego Olivera:

- ryż nie klei się
- nabiera ciekawego smaku dzięki gotowaniu z dodatkiem soli ( w ten sam sposób możemy dodać dowolną przyprawę)
- idealna konsystencja
- długo zostaje bardzo ciepły (jeśli trzymamy go pod przykryciem)

Składniki i potrzebne narzędzia: (4 porcje ryżu)

- 200- 350 g ryżu
- sól morska
- woda
- duży garnek
- durszlak
- kawałek folii aluminiowej








1. Weź duży garnek. Wlej do niego wody i dodaj sól. Postaw go na ogniu i doprowadź do wrzenia.




















2.Odmierz potrzebną ilość ryżu. Jeśli jednak przesadziłeś i nieco Ci go zostanie możesz wyczarować taką lub  taką potrawę.

















3. Surowy ryż wsyp do durszlaka i przepłukuj pod bieżącą wodą, aż woda wypływająca z durszlaka będzie czysta. Dzięki temu nasz ryż nie będzie się kleił.

















4.  Kiedy woda zagotuje się wrzuć do garna przepłukany ryż. Poczekaj aż ziarenka zaczną wirować w wodzie. Od tego czasu gotuj 5 minut.


















5. Po upływie pięciu minut odcedź ryż na durszlak.



















6. Do garnka nalej nieco wody na jego dno ( jakieś 2,5 cm). Zagotuj wodę.





















7.Kiedy woda osiągnie stań wrzenia zmniejsz ogień pod garnkiem na najmniejszy i na garnku postaw durszlak z ryżem.















8. Ryż przykryj folią aluminiową. Gotuj ryż na parze około 10 minut.


















9. W ten sposób możesz ugotować swój ryż idealny. Ryż podawaj od razu. Jeśli reszta dania nie jest jeszcze gotowa to zostaw ryż pod przykryciem. Potrafi zostać ciepły bardzo długo.














PrzepisoTeka na Facebook'u

6 komentarzy:

  1. Trochę zabawy jest, ale może warto spróbować :-)
    Też miałam taki stary durszlak i go uwielbiałam, ale ostatnio urwał się (SAM) dzyndzel do zawieszania na garnku i musiał wylądować w koszu...
    Pozdrawiam :-)
    Domina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślałam kiedy czytałam przepis. Ale jak go wykonałam parę razy to już weszło w krew.

      Usuń
  2. Świetna metoda. Następnym razem wypróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować! ale pierw zaopatrzę się w aluminiowy durszlak a plastikiem daleko nie zajadę.
    P.S. pozwolę sobie poobserwować i podkraść czasem jakiś przepis. zapraszam do mnie, dopiero zaczynam, ale mam ndzieję, ze z czasem znajdziesz także coś dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie lubiłam robić ryżu na obiad bo smak mnie nie zadawalał,
    jednak od dziś dzięki Tobie go uwielbiam :)
    dziękuję i pozdrawiam
    Ola

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.