Zalety przygotowania ryżu wg. metody Jamiego Olivera:
- ryż nie klei się
- nabiera ciekawego smaku dzięki gotowaniu z dodatkiem soli ( w ten sam sposób możemy dodać dowolną przyprawę)
- idealna konsystencja
- długo zostaje bardzo ciepły (jeśli trzymamy go pod przykryciem)
Składniki i potrzebne narzędzia: (4 porcje ryżu)
- 200- 350 g ryżu
- sól morska
- woda
- duży garnek
- durszlak
- kawałek folii aluminiowej
3. Surowy ryż wsyp do durszlaka i przepłukuj pod bieżącą wodą, aż woda wypływająca z durszlaka będzie czysta. Dzięki temu nasz ryż nie będzie się kleił.
4. Kiedy woda zagotuje się wrzuć do garna przepłukany ryż. Poczekaj aż ziarenka zaczną wirować w wodzie. Od tego czasu gotuj 5 minut.
5. Po upływie pięciu minut odcedź ryż na durszlak.
7.Kiedy woda osiągnie stań wrzenia zmniejsz ogień pod garnkiem na najmniejszy i na garnku postaw durszlak z ryżem.
8. Ryż przykryj folią aluminiową. Gotuj ryż na parze około 10 minut.
9. W ten sposób możesz ugotować swój ryż idealny. Ryż podawaj od razu. Jeśli reszta dania nie jest jeszcze gotowa to zostaw ryż pod przykryciem. Potrafi zostać ciepły bardzo długo.
PrzepisoTeka na Facebook'u
Trochę zabawy jest, ale może warto spróbować :-)
OdpowiedzUsuńTeż miałam taki stary durszlak i go uwielbiałam, ale ostatnio urwał się (SAM) dzyndzel do zawieszania na garnku i musiał wylądować w koszu...
Pozdrawiam :-)
Domina
Też tak myślałam kiedy czytałam przepis. Ale jak go wykonałam parę razy to już weszło w krew.
UsuńŚwietna metoda. Następnym razem wypróbuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować! ale pierw zaopatrzę się w aluminiowy durszlak a plastikiem daleko nie zajadę.
OdpowiedzUsuńP.S. pozwolę sobie poobserwować i podkraść czasem jakiś przepis. zapraszam do mnie, dopiero zaczynam, ale mam ndzieję, ze z czasem znajdziesz także coś dla siebie :)
Będzie mi niezmiernie miło Cię gościć:D
Usuńnigdy nie lubiłam robić ryżu na obiad bo smak mnie nie zadawalał,
OdpowiedzUsuńjednak od dziś dzięki Tobie go uwielbiam :)
dziękuję i pozdrawiam
Ola