poniedziałek, 23 lipca 2012

"Ruska" pasta na kanapki

Właśnie ruszyła moja kolejna akcja "Pasty kanapkowe". Potrwa miesiąc. Więcej info tu i tu. Jest możliwość dodawania przepisów archiwalnych więc jeśli jakieś masz to opatrz je banerkiem i wrzuć na durszlaka. Nowe przepisy także mile widziane. Ci, którzy nie mają bloga, a chcą podzielić się swoimi pastowymi przepisami mogą podesłać mi je wraz ze zdjęciem na adres paulina-caban@o2.pl. Dodam je do podsumowania akcji.

A ja z okazji rozpoczęcia pastowego miesiąca pragnę dodać kolejny "mój" przepis. Nie jest to nic odkrywczego. Lubię ruskie pierogi. Banalne połączanie ziemniaków i twarogu jest dla mnie strzałem w dziesiątkę. Niestety rzadko mam ochotę na lepienie pierogów, dlatego wymyślam inne potrawy, które będą zawierały ten smaczny farsz. O! Na przykład taka potrawa: ruskie cannelloni.Poza tym jest to moja propozycja dla wegetarian.











































Składniki: 











































  • 4 ziemniaki (około 250 g)
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz










































I co dalej? :

 Ziemniaki obrać i umyć oraz ugotować. Cebulkę pokroić w kostkę zeszklić na łyże oleju.Ugotowane ziemniaki połączyć za pomocą tłuczka z twarogiem i cebulą na jednolitą masę. Przyprawić do smaku. Podawać z chlebem i masłem oraz natką pietruszki.











































+ Akcja:




PrzepisoTeka na Facebook'u

Pamiętacie o blogowych konkursach? Będą trwać jeszcze cztery dni. Szanse na nagrody ciągle są wysokie!

3 komentarze:

  1. Misiu kolorowy, przepis super ale olej to chyba nierafinowany, bo nieratyfikowana to może być umowa międzynarodowa ;)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.