Konkursy tunezyjskie rozstrzygnięte!
Jury w składnie: ja wydało werdykt.
Przyprawy tunezyjskie...
( aby wygrać tą nagrodę należało odpowiedzieć na pytanie "Do czego użyłbyś poszczególnych przypraw?")
... wygrywa
Małgorzata Imphotasy Napora
za komentarz:
"Szafran tunezyjski - Pokusiłabym się o konfiturę brzoskwiniowa z szafranem
Tymianek - Do białej ryby.
Rozmaryn - Niesamowity w Tarcie Tatin z morelami.
Papryka - bardzo trudny wybór, bo przydaje się niemalże wszędzie... Ale zdecydowanie najczęściej używam do risotto.
Quatre epices - Stawiam na pierniczki, lub zupę. Tunezyjską wariację na temat japońskiego ramen.
Harissa - Dodałabym do marynaty do żeberek z grilla.
Curry - Do piersi z kurczaka w mleczku kokosowym.
Kumin - Połączyłabym go z poniższą herbatą miętową i wypiła sobie do ciasta...
Herbata Sahara - ... zrobionego właśnie z tym naparem. Wygląda egzotycznie, więc na pewno aromat takiego herbacianego ciasta z dodatkiem kandyzowanej papai i skórki pomarańczowej byłby nieziemski.
Herbata różana - już wyobrażam sobie malutkie różano-herbaciane babeczki udekorowane różową różą z kremu...
Herbata czarna - zalana i zaparzona nie zwykłym wrzątkiem z czajnika, lecz wywarem ze skórki pomarańczowej, imbiru, cynamonu, goździków, anyżu i cytryny."
Tunezyjską oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia...
( aby wygrać tę nagrodę należało wysłać mi zdjęcie o tematyce "Kulinarna pocztówka z wakacji").
... wygrywa
Kasia Sadłowska
" Rok temu byłam z mężem na wakacjach w Szkocji i zwiedzaliśmy sobie Scone palace. Usiedliśmy na trawce, jedliśmy smakołyki, aż tu nagle podszedł do nas paw....I krążył i krążył koło nas- liczył na coś pysznego:-)) "
Gratki dla Wygranych;)
OdpowiedzUsuńPoczęstowaliście pawia czymś? Całkiem ładny ten paw, a Twoja reakcja całkiem skromna, ja bym już była gdzieś hen hen daleko :)
OdpowiedzUsuńnie, bo mieliśmy jedynie czekoladę;p a paw podszedł potem jeszcze bliżej... mało jaja nie zniosłam ze strachu:-)hihi
OdpowiedzUsuń