poniedziałek, 4 czerwca 2012

Ryż smażony z jajkiem i kurczakiem

Danie, które prezentuję Wam dzisiaj powstało głównie po to, aby jakoś wykorzystać mięso z kurczaka, które zostało wykorzystane do ugotowania tej zupy. Jak wiecie. Nie lubię marnować jedzenia. Zdecydowałam się na ryż smażony z kurczakiem i jajkiem, bo po prostu lubię tego typu dania. Są sycące. A ja potrzebowałam się najeść porządnie przed rozpoczęciem pracy. Zostawiam Was z przepisem.




























Składniki: (dla dwóch osób)

  • 2 filiżanki ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • mięso z 4 ugotowanych podudzi kurczaka
  • 1 duża marchrew
  • pół pora
  • olej
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka











































I co dalej? :

Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Białą część pora pokrój w plasterki i usmaż je razem na patelni z niewielką ilością oleju. Po 2 minutach do warzyw dodaj ryż. Smaż dalej. Po chwili dodaj ugotowane mięso z podudzi kurczaka. Zawartość patelni obsyp solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka wg. własnych upodobań. Na sam koniec wbij jajka i wmieszaj je w pozostałe składniki. Smaż, aż jajka się zetną. 













































Inny przepis na ryż smażony z jajkiem znajdziesz tutaj.
Inny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z kurczaka znajdziesz tutaj.


PrzepisoTeka na Facebook'u

2 komentarze:

  1. moja mama często taki robi

    OdpowiedzUsuń
  2. Smażony ryż z jajkiem i dodatkami to mój ulubiony sposób "utylizacji" nadmiarowego ryżu :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.