Danie, które prezentuję Wam dzisiaj powstało głównie po to, aby jakoś wykorzystać mięso z kurczaka, które zostało wykorzystane do ugotowania tej zupy. Jak wiecie. Nie lubię marnować jedzenia. Zdecydowałam się na ryż smażony z kurczakiem i jajkiem, bo po prostu lubię tego typu dania. Są sycące. A ja potrzebowałam się najeść porządnie przed rozpoczęciem pracy. Zostawiam Was z przepisem.
Składniki: (dla dwóch osób)
- 2 filiżanki ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- mięso z 4 ugotowanych podudzi kurczaka
- 1 duża marchrew
- pół pora
- olej
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
I co dalej? :
Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Białą część pora pokrój w plasterki i usmaż je razem na patelni z niewielką ilością oleju. Po 2 minutach do warzyw dodaj ryż. Smaż dalej. Po chwili dodaj ugotowane mięso z podudzi kurczaka. Zawartość patelni obsyp solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka wg. własnych upodobań. Na sam koniec wbij jajka i wmieszaj je w pozostałe składniki. Smaż, aż jajka się zetną.
Inny przepis na ryż smażony z jajkiem znajdziesz tutaj.
Inny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z kurczaka znajdziesz tutaj.
moja mama często taki robi
OdpowiedzUsuńSmażony ryż z jajkiem i dodatkami to mój ulubiony sposób "utylizacji" nadmiarowego ryżu :)
OdpowiedzUsuń