piątek, 27 lipca 2012

Dressing szałwiowo- limonkowy

Pomysł na marynatę do tego kurczaka był przypadkowy, a przepis na dzisiejszy dressing to dziecko kurczakowego przepisu. Napisałam Wam, abyście położyli szałwiowo- cytrusowego kurczaka na kilku liściach sałaty lodowej. Tak narodził się pomysł na dressing. Jest wyborny i od teraz mój ulubiony. Wszystkie vinegrety, czosnkowe (niegdyś najlepsze pod słońcem) mogą się schować. Dopiero ten ma charakter! Polubiłam się z nim bardzo. Za to nie lubię fotografować po zmroku. A dni znowu coraz krótsze. 











































Składniki: ( 2 osoby, 8 dużych liści sałaty lodowej)

  • pół limonki
  • 15 listków świeżej szałwii
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru, soli, pieprzu


I co dalej? :

Limonkę szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę z połowy limonki oraz wyciskamy sok. Listki szałwii drobno szatkujemy i dodajemy do soku. Dressing uzupełniamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i dokładnie mieszamy.



PrzepisoTeka na Facebook'u



1 komentarz:

  1. Witam, super pomysł na dressing. Pozwolę sobie dodać jedną małą zmianę.Zamiast cukru miód, jest zdrowszy i doda ciekawego smaku. Pozdrwaiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.