poniedziałek, 30 lipca 2012

Wieprzowina z warzywami po chińsku

Dzisiejsze danie powstało specjalnie na konkurs organizowany przez Malwinkę. Biorę w nim udział wyjątkowo chętnie, gdyż po pierwsze bardzo podobają mi się nagrody, po drugie uwielbiam kuchnię azjatycką i chętnie sięgam po nowe smaki. Do przygotowania wieprzowiny z warzywami po chińsku zainspirowała mnie wieprzowina po syczuańsku z papryką również z bloga Malwiny. Tak od siebie powiem, że potrawa jest niesamowicie smaczna!











































Składniki: (około 6 porcji)

  • 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego
  • 1 duży por
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 2 papryczki pepperoni
  •  imbir (mój miał wagę 25 gram)
  • 50 g pędów bambusa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego, białego
  • 200 ml wody
  • olej
  • sól, pieprz










































I co dalej?:

Przygotowanie mięsa i warzyw:

Mięso kroimy na mniejsze podłużne paski. Zalewamy je 3 łyżkami sosu sojowego i posypujemy drobno posiekanymi papryczkami pepperoni. W tak przygotowanej marynacie trzymamy minimum pół godziny. 

Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Marchewki i imbir obieramy i kroimy w słupki. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Pora kroimy w plasterki. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.  Pędy bambusa kroimy w paseczki.

W miseczce łączymy razem 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę octu, wodę i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy razem do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dalsze etapy:

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso wraz z marynatą przez 3 minuty. Po upływie tego czasu mięso zdejmujemy z patelni. Dolewamy kolejną porcję oleju i przez pół minuty podsmażamy imbir i czosnek. Później dodajemy paprykę i pora. Smażymy 2 minuty. Dodajemy cukinię, marchew i pędy bambusa. Smażymy kolejne 2 minuty. Na patelnię dodajemy mięso oraz wlewamy mieszankę mąki, sosu sojowego, octu i wody. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do podania z ryżem (wkrótce post o tym jak ugotować idealny ryż).











































PrzepisoTeka na Facebook'u







5 komentarzy:

  1. Idealne!!! Właśnie moja rodzinka pałaszuje swoje porcje :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że potrawa Wam zasmakowała. Zapraszam częściej po więcej inspiracji.

      Usuń
    2. sos sojowy może być ciemny ??

      Usuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.