Dzisiejsze danie powstało specjalnie na konkurs organizowany przez Malwinkę. Biorę w nim udział wyjątkowo chętnie, gdyż po pierwsze bardzo podobają mi się nagrody, po drugie uwielbiam kuchnię azjatycką i chętnie sięgam po nowe smaki. Do przygotowania wieprzowiny z warzywami po chińsku zainspirowała mnie wieprzowina po syczuańsku z papryką również z bloga Malwiny. Tak od siebie powiem, że potrawa jest niesamowicie smaczna! 
Składniki: (około 6 porcji)
- 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego
 - 1 duży por
 - 2 czerwone papryki
 - 2 marchewki
 - 1 cukinia
 - 2 papryczki pepperoni
 - imbir (mój miał wagę 25 gram)
 - 50 g pędów bambusa
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 5 łyżek sosu sojowego
 - 1 łyżka octu winnego, białego
 - 200 ml wody
 - olej
 - sól, pieprz
 
I co dalej?:
Przygotowanie mięsa i warzyw:
Mięso kroimy na mniejsze podłużne paski. Zalewamy je 3 łyżkami sosu sojowego i posypujemy drobno posiekanymi papryczkami pepperoni. W tak przygotowanej marynacie trzymamy minimum pół godziny. 
Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Marchewki i imbir obieramy i kroimy w słupki. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Pora kroimy w plasterki. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.  Pędy bambusa kroimy w paseczki. 
W miseczce łączymy razem 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę octu, wodę i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy razem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dalsze etapy:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso wraz z marynatą przez 3 minuty. Po upływie tego czasu mięso zdejmujemy z patelni. Dolewamy kolejną porcję oleju i przez pół minuty podsmażamy imbir i czosnek. Później dodajemy paprykę i pora. Smażymy 2 minuty. Dodajemy cukinię, marchew i pędy bambusa. Smażymy kolejne 2 minuty. Na patelnię dodajemy mięso oraz wlewamy mieszankę mąki, sosu sojowego, octu i wody. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do podania z ryżem (wkrótce post o tym jak ugotować idealny ryż). 
PrzepisoTeka na Facebook'u





wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńIdealne!!! Właśnie moja rodzinka pałaszuje swoje porcje :)))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że potrawa Wam zasmakowała. Zapraszam częściej po więcej inspiracji.
Usuńsos sojowy może być ciemny ??
Usuńjasne, że tak.
Usuń