wtorek, 7 sierpnia 2012

Lassi kokosowo- cytrynowe

Kiedy zakładałam bloga myślałam, że o kuchni wiem nie mało. Z czasem gdy go pisałam  dowiadywałam się mnóstwa nowych rzeczy. Uświadomiłam sobie, że w dniu  zakładania PrzepisoTeki moja wiedza była śmiesznie mała. I dziwię się sama sobie, że tego bloga dalej prowadzę. Teraz wiem, że moja wiedza jest dużo większa niż była 17 grudnia 2010. I wiem, że za rok będzie jeszcze większa.

Tak było z lassi. Wiedziałam, że jest to indyjski napój na bazie jogurtu. Wiedziałam, że najpopularniejszy odmiana u nas to ta z mango, która jak dotąd nie zachęciła mnie do jej przygotowania. Nie wiedziałam jednak, że lassi można zrobić na wiele innych sposobów. Szczególnie zachęciła mnie wersja znaleziona u Maggi. Jak na złość tego dnia w żadnym sklepie nie było limonek. Ale cytryna też się nieźle sprawdziła. Smakowało nawet dziadkowi o_O.











































Składniki: ( 4 duże porcje)

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 20 kostek lodu




















































































I co dalej?:

Wszystkie składniki wrzucić razem do blendera kielichowego (takiego, który poradzi sobie z kruszeniem lodu). Blenderować, aż wszystkie składniki się połączą. Podawać od razu. 











































PrzepisoTeka na Facebook'u


4 komentarze:

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.