Wielokrotnie polecałam Wam już bloga Filozofia Smaku Malwinki i zrobię to ponownie. Często korzystam z jej przepisów. Głównie tych z zakresu kuchni chińskiej. To prawdziwa kopalnia wiedzy!
Tym razem szukając przepisu na dzisiejszy obiad skusiłam się na azjatyckie spaghetti z klopsikami. Z tym, że ja skusiłam się na tą pieczoną wersję. Być może dlatego, że nigdy nie jadłam pieczonych klopsików, pulpetów czy kotletów z mięsa mielonego. Zawsze było smażone. Miła odmiana.
Składniki: ( 4 osoby)
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 500 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
- 5 ząbków czosnku
- 1 papryczka pepperoni
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- 4 cebule dymki wraz ze szczypiorem
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 marchewki
- kawałek imbiru
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pieprz
- sezam
- olej
I co dalej? :
Mięso wymieszaj z 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę, 4 łyżkami sosu sojowego, drobno posiekaną papryczką pepperoni oraz drobno posiekanymi 2 dymkami. Schowaj do lodówki na godzinkę. Po tym czasie z mięsa uformuj klopsiki i natrzyj je delikatnie olejem. Poukładaj je na blaszce do pieczenia i piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Makaron ugotuj al dente. Papryki pokrój w paseczki, marchewkę w słupki, a kolejne 2 dymki w drobne plastry. Natomiast imbir posiekaj drobno razem z czosnkiem. Sok pomarańczowy zmieszaj z 2 łyżkami sosu sojowego, miodem oraz mąką ziemniaczaną.
Przed podaniem posyp danie ziarnami sezamu.
PrzepisoTeka na Facebook'u
wygląda sycąco, smacznie, azjatycko :)
OdpowiedzUsuńdla mnie bomba :D
pozdrawiam,
Szana
www.gastronomygo.blogspot.com
uwielbiam takie kolorowe dania, świetne!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) Dziękuje za udział w akcji Piekielna kuchnia :)
OdpowiedzUsuń