czwartek, 9 sierpnia 2012

Kurczak w sosie słodko- kwaśnym

Bardzo podobny przepis na sos słodko- kwaśnym już był na moim blogu publikowany jakoś w pierwszych dniach od założenia bloga. Przez ten czas nauczyłam się robić go lepiej. Nie podobały mi się także zdjęcia (chociaż te wcale nie są o wiele lepsze), ani opis. Skoro umiem więcej to i więcej od siebie wymagam. Post został usunięty, a na jego miejsce przyjdzie ten. Lepszy, bo opracowany metodą prób i błędów. Jest to potrawa, która z pośród wszystkich blogowych została przeze mnie przygotowana najczęściej. Zawszę robię wielki gar, żeby mieć na kilka dni i jeść na śniadanie, obiad i kolację. Tak już mam...

Zdaję sobie sprawę, że nie każdy potrzebuje proporcji jak dla pułku wojska, więc opracowałam proporcje specjalne:)











































Składniki: (na 4 duże porcje)

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 1 szklanka soku pomarańczowego 100%
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych
  • pół puszki kawałków ananasa wraz z połową soku
  • 1 duża marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 średnia cebula
  • 1 pomarańcza
  • mały kawałek imbiru
  • pół papryczki pepperonii
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej
  • sól
  • pieprz










































I co dalej?:

W garnku rozgrzej niewielką ilość oleju, wlej na to sok pomarańczowy, całą zawartość puszki z pomidorami oraz połowę puszki soku z ananasa. Zmniejsz ogień na średni i poczekaj, aż płyn zmniejszy swoją objętość. Ok. 10 minut.

Marchewkę i imbir obierz i pokrój w słupki. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Paprykę pokrój w małą kostkę. Pepperoni pozbaw nasion i pokrój bardzo drobno. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki i przekrój je na trzy. 

Po upływie 10 minut wrzuć do sosu przygotowane: marchewkę, imbir, cebulę, paprykę, pepperoni, połowę ananasów z puszki oraz pomarańczę. Zmniejsz ogień na mały i gotuj warzywa i owoce w sosie kolejne 10 minut.

W tym czasie umyj i osusz pierś z kurczaka. Wykrój z niej wszelkie nieciekawe elementy i pokrój ją na małe paski. Obtocz je w soli, pieprzu i mące. Podsmaż je na patelni z niewielkim dodatkiem oleju.

Po upływie 10 minut przełóż podsmażonego kurczaka do garnku z sosem. Dopraw za pomocą soli, octu, cukru i ziół prowansalskich. Gotuj jeszcze 5 minut i po tym czasie sprawdź czy jest doprawione tak jak lubisz.

Podawaj z  idealnie ugotowanym ryżem.











































PrzepisoTeka na Facebook'u


14 komentarzy:

  1. Przepis dodaję do ulubionych i nie ma nawet opcji, żebym go nie wypróbowała :) Tym bardziej, że, jak mówisz, opanowałaś go do perfekcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam:D Chociaż z drugiej strony jest to taki typ potrawy, którą każdy powinien przygotowywać pod siebie:D

      Usuń
  2. Przepis idealny, mój mężczyzna uwielbia takie dania. Ja tam tylko poskubię trochę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentuje, dla Mnie przepis idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję. Dla mnie też idealny:P

      Usuń
  4. Wygląda naprawdę zachęcająco, uwielbiam takie smaki :) a Twój sposób na idealnie ugotowany ryż koniecznie muszę wypróbować ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sposób jest ok szczególnie jeśli chodzi o ryż nie prażony:D

      Usuń
  5. moja drogo moja rodzina jednoznacznie stwierdziła e twojego jedzonka bezdomni z centralnego za wino by nie zjedli ucz sie ucz bo masakra pzd kubabrocki@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdziłam, bezdomni zjedli. Nawet brali dokładkę. Wino nie było potrzebne. Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Chyba Ci się zdjęcia rozjechały - TOTALNIE...

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.