piątek, 25 maja 2012

Wrapsy z gyrosowym kurczakiem

Szukałam pomysłu na obiad. Przez całe osiem godzin, które wczoraj spędziłam w pracy szukałam inspiracji. Zupełnie niepotrzebnie. Mój Tomek sam narzucił swoją ideę podczas zakupów. "Jakiegoś kebaba może". Więc idąc za ciosem pomyślałam, że może by tak wrapsy z piersią kurczaka w kebabowej marynacie? Czemu nie! I był to strzał w dziesiątkę. Dokładnie tego smaku szukałam. Wrapsy wyszły smaczne, sycące. A co najważniejsze nie trzeba było spędzać godzin w kuchni nad przygotowaniem posiłku. A to bardzo ważne, przy tak wysokich temperaturach. Trwa to tyle co przygotowanie dobrej kanapki...











































Składniki: (4 prezentowane wrapsy, dla 2 osób)

na wrapsy:

  • 4 tortille (śr. 20 cm)
  • 4 liście sałaty lollo bionda (bardziej znana jako ozdobna)
  • 1 żółta papryka
  • 1 mały pomidor
  • pół ogórka
  • duża, pojedyncza pierś z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki przyprawy kebab/gyros

 na sos czosnkowy:
  • mały kubeczek jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • tymianek, bazylia, oregano
  • cukier puder



















































































I co dalej:

Sos czosnkowy przygotuj wg. tego przepisu.

Pierś z kurczaka umyj i odkrój z niej wszystkie nieciekawe elementy. Następnie pokrój ją na paseczki i zamarynuj  minimum 30 minut w oliwie i przyprawie kebab/ gyros.
Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój ją na paski. Ogórka obierz i również pokrój na paski. Pomidora pokrój na półplasterki. 
Mięso podsmaż na patelni (najlepsza grillowa), aż mięso przestanie być surowe. Tortille przygotuj wg. przepisu na opakowaniu. Każdy przygotowany placek tortilli rozłóż na talerzu. Na środku placka połóż liść sałaty, następnie porozrzucaj resztę składników. Na koniec polej to wszystko sosem czosnkowym. Tortillę zwiń i od razu podawaj.










































Prawda, że proste?











































+ Akcje:













































PrzepisoTeka na Facebook'u

6 komentarzy:

  1. Jakie pyszności. Prosty, szybki i super smaczny obiad. Piękne zdjęcia. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super smacznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie apetyczne zdjęcia Paulinko;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale wygląda!
    apetyt rośnie w miarę oglądania tych zdjęć ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego wrapa to ja bardzo chetnie! Wiwat domowy fast food :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam te całodzienne poszukiwania inspiracji obiadowej, które spływają na chyba najprostszym możliwym pomyśle :P
    Ten jest doskonały, szybki i smaczny. No i zdrowszy niż fastfoodowy odpowiednik ;)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.