sobota, 12 maja 2012

Kompot z rabarbaru

Codziennie jakiś post? Coś ostatnio szaleje. Ale powód jest prosty. Parę dni temu zrobiłam przepyszny kompot z bardzo sezonowej rośliny. Rabarbar, bo o nim mowa, można kupić tylko teraz. Dlatego śpieszę się z przepisem, bo a nóż kogoś zainspiruję. Poza tym potrawy z rabarbarem na Waszych blogach tak kuszą, że nie mogę być gorszą i chcę pokusić razem z innymi. 











































Składniki:

  • 500 g rabarbaru (ok. 3 łodygi)
  • 1,5 l przefiltrowanej wody
  • 6 łyżek cukru
  • 3 plastry cytryny










































I co dalej?:

Wodę wstawiamy w garnku na gaz. W tym czasie obieramy łodygi rabarbaru i kroimy je na mniejsze części. Rabarbar wrzucamy do wody wraz z 3 plasterkami cytryny. Kiedy woda się zagotuje, przykręcamy gaz i gotujemy jeszcze 10 minut. Słodzimy. Kompot przelewamy do dzbanka odciskając dokładnie napój z rabarbarowej paćki. Podajemy ciepły bądź schłodzony.











































+ Akcje:






7 komentarzy:

  1. ale kolorek ładny :) nigdy nie piłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kompot rabarbarowy. W ogóle uwielbiam wszystko, co z rabarbarem :) Tylko tutaj jeszcze nie widziałam, niestety... :( A też bym pokusiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś zrobiłam ten kompot na podstawie Twojego przepisu. Pycha :D!

    OdpowiedzUsuń
  4. dzisiaj zrobiłam wg Twojego przepisu, świetny ;))) Ola

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.