wtorek, 8 maja 2012

Domowy burger

We wczorajszym poście trochę się pośpieszyłam i zaczęłam Wam opowiadać o nowym barze z burgerami w moim mieście. Tak czy siak wbrew logice tym bardziej zapragnęłam domowych burgerów ( bo przecież można kupić gotowce). I na prawdę dobrze zrobiłam, bo smakowały nie tylko mi i Tomkowi- fanom takich rzeczy, ale także Babcia z Dziadkiem się skusili. W sumie nic w ich przygotowaniu nie jest trudnego. Wystarczy chcieć:D Taki burger spokojnie może służyć za obiad. Można się najeść już jedną sztuką.












































Składniki: ( do 4 burgerów)

  •  4 bułki (polecam te)
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki
  • 2 białe cebule
  • 1 jajko
  • pół suchej kajzerki
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 4 plastry sera żółtego
  • pół ogórka
  • 4 szczypty prażonej cebuli
  • ketchup
  • majonez
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • olej











































I co dalej? :

Białe cebule pokrój na drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Suchą kajzerkę zetrzyj na tarce (możesz także użyć bułki tartej). Następnie cebulę zmieszaj z mięsem. Do mięsa wbij jajko, dodaj sól, pieprz i tymianek, a także ów bułkę tartą. Z masy uformuj osiem płaskich kotletów o średnicy nieco mniejszej niż Twoja bułka. Podsmaż je (najlepiej na patelni grillowej) na niewielkiej ilości oleju. Na już usmażony i ciągle ciepły kotlet połóż plasterek żółtego sera i przykryj drugim kotletem. W ten sposób ser lekko się roztopi. Bułki przekrój całkowicie na pół. Na dolnej części bułki ułóż kolejno: liść sałaty, 2 plastry pomidora, 4 plasterki ogórka, oba kotlety wraz z serem, 2 plastry czerwonej cebuli. Wszystko polej ketchupem i majonezem, a na wierzchu obsyp prażoną cebulką. Na to wszystko połóż drugą część bułki. Na wierzchu wbij długą wykałaczkę, aby poszczególne części burgera nie rozchodziły się.












































Przepis bierze udział w akcjach: 




PrzepisoTeka na Facebook'u

16 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie :D Mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy hamburger jest najlepszy na świecie! PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  3. no nie ukrywam, że pokusiłabym się na takiego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie stoi na przeszkodzie. Koniecznie z bułkami z wczorajszego przepisu!

      Usuń
  4. Narobiłaś mi apetytu, chyba zrobię takiego w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak, domowe burgery to jest to! Człowiek wie co wkłada do środka, a jeszcze jakie pyszne! Zdecydowanie lepsze niż wszelkie kupne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak:P I jaka satysfakcja z wypróbowania czegoś nowego.

      Usuń
  6. Mimo że nie jadam takich rzeczy, to na Twojego burgera mam ochotę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, dlaczego? Przecież to tylko mielony, świeże warzywa i samodzielnie upieczona bułka.

      Usuń
  7. Kupnych nie lubię, więc może któregoś dnia się skuszę i zrobię sama wg Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  8. A ten burger w środku (mięcho) to taki bardziej przypominający mielonego kotleta czy te macdonaldowe?
    Bo robiłam kiedyś domowe hamburgery i mi one w smaku przypominały kotlety mielone...

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię domowego burgera bo wtedy mogę dodać tyle sera na ile mam naprawdę ochotę

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.