Ja i Tomek bardzo lubimy pieczone ziemniaki. Są świetnym dodatkiem do obiadów, można je jeść także solo. Ich przygotowanie jest banalnie proste i mało czasochłonne. Efekt końcowy może się okazać bardzo pozytywny. Pieczone ziemniaki cenię za to, że dadzą się przygotować w bardzo różnoraki sposób. Ot, zmieniamy tylko przyprawy. Postanowiłam, że te, które będą smakować nam najbardziej będę polecać i Wam:) A te z wędzoną papryką są doskonałe. Idealne dla fanów ostrych smaków, więc jeśli lubicie coś łagodniejszego to polecam zamienić ostrą paprykę na słodką:) Ewentualnie możecie też zmienić proporcje między przyprawami. Tak czy siak polecam!!
Składniki:
I co dalej?:
Ziemniaki wyszoruj dokładnie pod ciepłą bieżącą wodą za pomocą druciaka. Osusz je i pokrój na ćwiartki lub ósemki. Wrzuć je do miski. Dodaj oliwę oraz wszystkie przyprawy. Ziemniaki wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki lub rąk. Przyprawy powinny dokładnie oblepić ziemniaki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki rozłóż swobodnie na blaszce. Piecz w temperaturze 200 st. C. przez 20 minut, aż do miękkości ziemniaków.
Składniki:
- 10 niewielkich ziemniaków*
- 1 płaska łyżeczka ostrej, wędzonej papryki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
I co dalej?:
Ziemniaki wyszoruj dokładnie pod ciepłą bieżącą wodą za pomocą druciaka. Osusz je i pokrój na ćwiartki lub ósemki. Wrzuć je do miski. Dodaj oliwę oraz wszystkie przyprawy. Ziemniaki wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki lub rąk. Przyprawy powinny dokładnie oblepić ziemniaki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki rozłóż swobodnie na blaszce. Piecz w temperaturze 200 st. C. przez 20 minut, aż do miękkości ziemniaków.
Lubię ziemniaki w każdej postaci, z wyjątkiem placków^^, a już pieczone to jedne z moich ulubionych, zazwyczaj daję gotową przyprawę do ziemniaków, ale z wędzoną papryką - dla mnie, jako dla paprykoholiczki - to strzał w dychę!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczone ziemniaki - ćwiartki, frytki całe itp. Te wyglądają znakomicie ! Na 100 % spróbuję zrobić ! :p P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Bardzo lubię pieczone ziemniaki. Z papryką muszą być jeszcze lepsze niż te które robię:)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam pieczone ziemniaki dlatego chętnie wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńZdawałoby się, że ziemniak to takie pospolite jedzenie a tu taka niespodzianka. Skorzystałem dzisiaj z tego przepisu jako alternatywa dla gotowanych pyrów i jestem wniebowzięty. Polecam ten przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis spodobał Ci się:D W ziemniakach drzemie wielka moc:D
UsuńTrafiłem na tę stronę www przez Google, nie powiem nieprzeciętna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:*
Usuńwypróbowałam, pyszne :)
OdpowiedzUsuńIdealnie sprawdzają się na imprezkę:)
OdpowiedzUsuńPapryka wędzona to świetny dodatek do bigosu! Pierwszy raz spotkałam się z nią na kursie wegańskim i była dodawana jako "imitacja" mięsa - faktycznie, ma lekko wędzony, mięsny aromat, co nadaje charakterystycznego smaku. Ciekawa przyprawa :)
OdpowiedzUsuńJa ją lubię dodawać to praktycznie wszystkiego;)
Usuń