sobota, 4 sierpnia 2012

Spaghetti z kurczakiem i kurkami

Kurki, kurki, kurki!!! Kiedy oglądałam posty z ich udziałem na innych blogach to niemal zieleniałam z zazdrości. Na złość nigdzie nie mogłam ich znaleźć (z drugiej strony bardzo skrupulatnie nie szukałam). Aż tu nagle, zupełnie niespodziewanie są! Najpierw zwróciłam uwagę na słodki koszyczek, w który były zapakowane (lecę na takie pierdoły). Bardzo dawno nie jadłam kurek dlatego na początku chciałam zrobić z nich coś klasycznego. Proporcje i elementy przygotowania potrawy wzięłam z głowy. Chociaż jak wspomniałam jest to dość klasyczne danie.











































Składniki: (3-4 osoby)

  • 400 g pełnoziarnistego spaghetti
  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 250 g kurek
  • 200 g śmietany 18%
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • sól, pieprz



















































































I co dalej? :

Makaron ugotuj w sposób al dente. Na rozgrzanej patelni roztop masło i zeszklij na nim cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię kiedy cebula będzie gotowa. Podsmażaj, aż mięso przestanie być surowe. Po tym czasie wrzuć na patelnię kurki, które będą dość grubo pokrojone. Duś je około 8 minut ciągle mieszając. Po tym czasie kurki zmniejszą swoją objętość, a na patelni  powinien pojawić się sos. Wylej go z patelni do miseczki i rozrób w nim śmietanę, po czym całość wlej z powrotem na patelnię. Dopraw solą i pieprzem wg. uznania. Podgrzewaj jeszcze 3 minuty i podawaj!



PrzepisoTeka na Facebook'u





7 komentarzy:

  1. Mam ochotę na takie... Śmietanowy sos, grzyby, kurczak i makaron - pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi niesamowicie... poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyczne ale jakie smaczne i kuszące ;) szkoda tylko że kurki są tutaj takie drogie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam za 7 zł za 250 g. A jaka cena w UK?

      Usuń
  4. kurczak, kurki, makaron.. genialne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. PYCHA !!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. ja dziś kupiłam 100g za 4.5 ale robię najpierw kurczaka w marynacie i podsmażę żeby miał lekko imbirorwy smak:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.