środa, 4 kwietnia 2012

Wieprzowina zapiekana w cieście francuskim

Główną rolę jak zwykle gra smak potrawy. Aktor z doświadczeniem wcielił się znakomicie w nową rolę. Ale na tym festiwalu przyznano nagrodę aktorowi drugoplanowemu, dopiero stawiającemu pierwsze kroki w filmie 'Kuchnia PrzepisoTeki'. Chodzi oczywiście o silikonową formę w kształcie serca. Casting odbył się na po-walentynkowych wyprzedażach. Reżyser był pewien swoich racji gdy postanowił przyłączyć śmiałka do obsady. Wystarczyło już tylko napisać scenariusz i nakręcić sceny. Dziś widzowie mogą oglądać, oceniać i komentować wyniki pracy.

Ciągle smartfon, ale podobno domyślny aparat już czeka na odebranie z naprawy.





























Oczywiście takie danie możesz przygotować w dowolnej foremce:)

Czego potrzeba? :

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g mielonej szynki z wieprzowiny
  • czerwona papryka
  • cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże pieczarki
  • 3 okrągłe plastry sera żółtego
  • przyprawa typu "vegetta", pieprz cayenne, bazylia, oregano
  • odrobina oleju rzepakowego



























I co dalej? :

Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy zblenderowaną cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy mięso mielone i zblenderowaną paprykę bez gniazd nasiennych. W tym czasie wykładamy formę ciastem francuskim. Zawartość patelni doprawiamy podanymi przyprawami do smaku. Kiedy mięso przestanie być surowe wykładamy całość na ciasto. Pieczarki kroimy w plastry i rozkładamy równomiernie na farszu. Na pieczarkach układamy ser. Resztki ciasta francuskiego kroimy w paseczki i przylepiamy je tak, aby tworzyły kratkę. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180- 200 st. C.


Zdjęcie robocze:























































W przygotowaniu: blok czekoladowy, green cake i dwa rodzaje mocno czekoladowych muffinek.

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.