Czego potrzeba? :
- 3 litry przefiltrowanej wody
- 4 udka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- kawałeczek selera
- kawałeczek kapusty włoskiej
- kawałeczek pora
- 500 g pieczarek
- 200 ml śmietany 12%
- 250 g makaronu orzo ( w kształcie ryżu)
- przyprawa typu vegetta, pieprz
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
I co dalej?:
Do garnka postawionego na gazie wlewamy zimną wodę i wrzucamy do niej umyte udka z kurczaka. Kiedy woda zacznie powoli wrzeć dodajemy marchewki, pietruszkę, selera, pora, kapustę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy, aż powstanie bulion. Po tym czasie bulion doprawiamy przyprawą typu vegetta oraz pieprzem. Ugotowane udka i warzywa wyciągamy z garnka tak, aby został sam płyn. (Broń boże nie wyrzucamy ich. Już wkrótce post z moim pomysłem na wykorzystanie ich). Do garnka dodajemy starte na średnich oczkach tarki pieczarki. Gotujemy je w bulionie jakieś piętnaście minut. Po tym czasie prosto do zupy dodajemy surowy makaron. Gotujemy kolejne pięć minut. Po tym czasie odlewamy kilka łyżek zupy do innego naczynia i rozrabiamy w nim śmietanę. Zwartość drugiego naczynia wlewamy do zupy mieszając ją. W razie potrzeby doprawiamy zupę wg. smaku.
+ Akcja:
PrzepisoTeka na Facebook'u
Przypominam o trwającym do jutra konkursie
Paulina cieszę się, że zainspirowałam Cię do gotowania zup! Nie ma co się bać - zupy są wspaniałe i jaka jest ich różnorodność. Dają wielkie pole do popisu. Ciekawy pomysł z tym makaronikiem w kształcie ryżu. Widzę, że zaprawiasz zupę śmietaną w taki sposób jak ja, dzięki temu raczej nigdy się nie waży. I używasz też wody przefiltrowanej! Ja w ogóle nie spożywam innej. Czekam na kolejny przepis na zupkę u Ciebie na blogu :)
OdpowiedzUsuńOj to dałaś mi pole do popisu. Najpierw muszę wymyślać jakąś na prawdę zaskakującą. Ale na pewno pojawi się jeszcze nie jedna.
Usuńpieczarkowa to ulubiona zupa mojego P. :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj tej wg mojego przepisu. Powinna Wam smakować.
UsuńNic nie powiem twojej mamie ;) Zupka wyglada (i zapewne smakuje) wspaniale!
OdpowiedzUsuńDzięki za dyskrecję ^^
Usuńsmakowita :)
OdpowiedzUsuńAno
UsuńKapusta włoska mnie zaskoczyła. Zapowiada się ciekawie.
OdpowiedzUsuńElement włoszczyzny :)
Usuńjest przepyszna :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie ma to jak czysta chemia, naucz się gotować bo nie wiesz jak smakuje prawdziwa pieczarkowa, esencją każdego dania jest odpowiednie nieprzyprawienie ziołami, ale jak ktoś jest leniwy i pisze bzdetne blogi o gotowaniu to polecam
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że napisanie tego komentarza przyniosło ulgę anonimowemu hejterowi?
UsuńMoja ulubiona zupa pieczarkowa
OdpowiedzUsuń