wtorek, 24 kwietnia 2012

Green Cake z kiwi

Prosty przepis na Blue Cake zrobił furorę wśród moich gości. No bo "jak to niebieska galaretka?", "skąd wytrzasnęłaś? ". A ja lubię zaskakiwać. Jednak takich przepisów nie można nadużywać. Raz podane niebieskie ciasto więcej nie zaskoczy. Wiec szukałam kolejnych pomysłów. I tu z pomocą przyszła mi Pyza robiąc swój Torcik królewny Fiony. No bo " jak to kiwi z galaretką". Powszechnie wiadomo, że kiwi (razem z ananasem i papają) należą do grupy owoców, przy których galaretka nie stężeje. Jednak jest na to sposób.  Zapraszam na ciasto zawierające i galaretkę i  kiwi. A co!

Przepraszam za nie ładnie ukrojony kawałek, ale musiałam się śpieszyć ze zdjęciami bo osiemnastakowi goście mojego brata czekali. 


























Czego potrzeba? : (tortownica o średnicy 20 cm)
  • 540 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym
  • 3 opakowania zielonej galaretki
  • 300 g herbatników typu petit bateau
  • 900 ml wody
  • 200 g masła 
  • pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią 
  • 5 twardych kiwi 
  • pół szklanki cukru 
  • opcjonalnie: zielony barwnik spożywczy lub niebieski i żółty zmieszany w równych proporcjach

I co dalej? :

Herbatniki kruszymy za pomocą blendera po czym mieszamy je dokładnie z masłem. Powinno powstać coś na kształt kruszonki. Układamy masę na dnie tortownicy. Mocno ją dociskamy. Zostawiamy spód w lodówce na minimum godzinkę. Po tym czasie rozpuszczamy 1,5 galaretki w 400 ml wrzątku. Uzyskaną galaretkę (jeszcze płynną) mieszamy z serkiem homogenizowanym oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Na tym etapie możemy dodać odrobinę barwnika. Kiedy masa serkowo- galaretkowa zacznie tężeć wylewamy ją na herbatnikowy spód. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Do rondeleka wlewamy 100 ml wody i zagotowujemy ją z dodatkiem pół szklanki cukru. W przygotowanym syropie podgotowujemy plasterki kiwi. Nie za długo. Starczy, aż owoce lekko zblakną. Przy wyjmowaniu plasterków uważamy, aby je nie uszkodzić. Następnie odsączamy je i rozkładamy równomiernie na masie serkowo- galaretkowej.  Odkładamy do lodówki na pół godziny.Ponownie rozrabiamy pozostałe 1,5 opakowania galaretki w 400 ml wody. Jeszcze płynną, ale już wystudzoną galaretkę wylewamy na wierzch tortownicy. Kiedy dokładnie stężeje możemy podawać.



























PrzepisoTeka na Facebook'u- zachęcam do polubienia.


6 komentarzy:

  1. Te plasterki kiwi wyglądają uroczo. Czyli jednak jest sposób a mariaż kiwi i galaretki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. aaa ale uroczy "Ufok" - bardzo lubię takie deserki. U mnie podobne zastosowanie serka i galaretek tylko, że w wersji wiśniowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tu to można kombinować do woli ze smakami.

      Usuń
  3. Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://maxymonium.blogspot.com/2012/04/obiecany-konkurs-urodzinowy-nagrody.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam zrobiłam ciasto z twojego przepisy, jest pyszne, szkoda tylko że kolor nie wyszedł mi taki zielony. Efekt możesz zobaczyć u mnie na blogu http://www.ewusiowesmaki.blogspot.com/2013/05/moje-green-cake-z-kiwi.html

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.