środa, 5 stycznia 2011

Shake kokosowy

Przepis na ten niebanalny napój pochodzi z bloga Ireny i Andrzeja. Chociaż nasze wykonanie jest nieco inne. Ciągle intryguje mnie dodawanie coli do różnych potraw. Potwierdza to fakt, że na tym nowiusieńkim blogu są już dwa przepisy, w których trzeba użyć tego napoju. Smak tego shake jest bardzo ciekawy. Lekko słodki, ale nie za bardzo. Wyczuwalna jest nuta coli i słoność orzeszków. Myślę, że to fajny napój. Warto spróbować i ocenić samemu:P




Czego potrzebujemy? : (na cztery takie szklanki jak na zdjęciu)

- opakowanie budyniu kokosowego
- 2 szklanki mleka (my daliśmy 1,5, bo nam się w blenderze by nie zmieściło)
- 1,5 szklanki coli
- orzeszki ziemne (w sumie nie wiem ile powinno się ich dodać, my orientacyjnie kupiliśmy 2 opakowania po 50 g i chyba to właśnie to)
- dodatkowo ok. 0,5 l mleka (do ugotowania budyniu)
- dodatkowo ok. 2 łyżki cukru ( do ugotowania budyniu)

I co dalej? :

Budyń gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. A następnie schładzamy go. Zimny budyń wlewamy do dzbanku blendera razem z resztą składników i mieszamy chwilę na najwyższych obrotach. Przed podaniem mocno schładzamy.

Ja osobiście parę rzeczy bym jeszcze pozmieniała. Może zamiast budyniu warto dodać lody kokosowe lub o dowolnym smaku? A latem na pewno użyłabym zmiażdżonych kostek lodu. Warto kombinować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.