wtorek, 30 października 2012

Jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem

Mam dla Was przepis na pyszne i efektywne danie- jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem. Sprawdzą się jako przystawka na imieninowym czy wielkanocnym (tak, tak wiem) stole. Takie jajeczka schodzą bardzo szybko nie tylko ze względu na swój smak, ale również dlatego, że mała porcja zachęca do skubnięcia :) Na pewno jest to ciekawsze rozwiązanie niż zwykłe jajka na twardo z majonezem. W mojej rodzinie często pojawia się również wersja z szynką. Mam nadzieję, że ukaże się ona na blogu.












































Składniki:


  • 5 jajek
  • 4 średnie pieczarki
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz










































I co dalej?:

Jajka ugotuj na twardo z dodatkiem soli. Pozwól im lekko przestygnąć i obierz je ze skorupek. W tym czasie oczyść pieczarki i obgotuj, aż lekko zmiękną (jakieś 3-5 minut). Wystudzone pieczarki pokrój bardzo drobno. Jajka poprzekrawaj na pół i wybierz żółtka, które zmieszaj z pieczarkami. Do masy dodaj drobno posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowanym farszem nadziewaj jajka. Ułóż je w jakimś naczyniu, ładnie udekoruj i możesz podawać gościom!


7 komentarzy:

  1. Robię takie od lat, smakują naprawdę doskonale! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też je robię od zawsze, to taki tradycyjny pyszny farsz.
    Zrobił się klimat jak przed Wielkanocą a nie przed Bożym Narodzeniem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też myślałam czy nie zaczekać z postem do Wielkanocy, ale stwierdziłam, że takie jajeczka są u nas na każdych imieninach itp. więc stwierdziłam, a co mi tam. Na pewno przypomnę przed właściwymi świętami:D

      Usuń
  3. No właśnie miałam napisać to co kaczodajnia - taki świąteczny klimat stworzyłaś tym wpisem! To jest najlepszy farsz do jajek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że mi się trochę święta pomyliły:) Czy najlepszy to nie wiem. Osobiście wolę z szynką.

      Usuń
  4. U mnie w domu jajka faszerowane robione są zawsze na ciepło, tyle że zdecydowanie więcej przy nich roboty.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.