Składniki:
- 1 szklana ryżu prażonego
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- olej
I co dalej?:
Ryż ugotuj wg proporcji 1 część ryżu i 2 części wody. Dodaj sól i gotuj, aż ryż całkowicie wchłonie wodę. Cebulę obierz i pokrój drobno. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż na nim cebulę. Kiedy ta będzie szklista dodaj drobno pokrojone pieczarki. Podsmażaj 5 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj koncentrat i przyprawy. Podsmażaj na małym ogniu jeszcze chwilę. Patelnię zdejmij z ognia i przełóż jej zawartość do gotowego ryżu. Całość wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie.
Bardzo ciekawy kolorystycznie...będzie świetnie komponował się jako dodatek do mięs...
OdpowiedzUsuńI dokładnie tak jest. Proponuję karkóweczkę, albo może udka kurczaka.
UsuńJa robię żółty ryż z kurkumą, ten czerwony to świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńZnam żółty:D Ostatnio kombinuję nad innymi kolorami bez dodatku sztucznych barwników (żeby było trudniej) mam już kilka propozycji.
Usuń