Aha i prośba na dole posta!!
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 6 małych ziemniaków
- 4 duże pory
- 7 pomidorów
- 1 papryczka pepperoni
- 3 ząbki czosnku
- sól
- bazylia, oregano
- oliwa
I co dalej?:
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po ok. 30 sekundach dodaj ziemniaki. Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. Dodaj do garnka. Białą i jasnozieloną część porów pokrój w plasterki i również dodaj do garnka. Zamieszaj w nim co jakiś czas, aby nic się nie przypaliło. Papryczkę pepperoni umyj i usuń gniazda nasienne. Pokrój ją niedbale i dodaj do reszty. Kiedy w garnku będą już wszystkie warzywa to zalej je gorącym bulionem. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie zblenderuj całość tak, aby powstała zupa- krem. Dodaj sól i zioła. Podawaj jeszcze ciepłą i przybraną plastrami pora.
Jeśli macie ochotę (i zdjęcia Wam się podobają) to bardzo proszę zagłosujcie na trzy moje zdjęcia w konkursie "Jesienne Smaki". Linki do zdjęć: Pani Dynia, Jesienne jadło , Antonówki. Będę wdzięczna!
Zdecydowanie to zupa dla mnie, pycha
OdpowiedzUsuńDaj znać jak ja przygotujesz:D
Usuń