środa, 17 października 2012

Zupa krem pomidorowo- porowa

Pikantna, sycąca, rozgrzewająca, pyszna... Tak można opisać zupę- krem, którą Wam dzisiaj proponuję. Generalnie jestem na etapie odkrywania gęstych, gładkich zup warzywnych. Zakochałam się w nich, bo się sprawdzają. Szczególnie jesienią. I ciągle poszukuję nowych smaków. Generalnie od jakiegoś czasu miałam ochotę na zupę porową. Kupiłam ładne pory i pomyślałam, że dodam jeszcze pomidory. A pomidory akurat były w domu. 

Aha i prośba na dole posta!!











































Składniki:


  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 6 małych ziemniaków
  • 4 duże pory
  • 7 pomidorów
  • 1 papryczka pepperoni
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • bazylia, oregano
  • oliwa










































I co dalej?:

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po ok. 30 sekundach dodaj ziemniaki. Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. Dodaj do garnka. Białą i jasnozieloną część porów pokrój w plasterki i również dodaj do garnka. Zamieszaj w nim co jakiś czas, aby nic się nie przypaliło. Papryczkę pepperoni umyj i usuń gniazda nasienne. Pokrój ją niedbale i dodaj do reszty. Kiedy w garnku będą już wszystkie warzywa to zalej je gorącym bulionem. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie zblenderuj całość tak, aby powstała zupa- krem. Dodaj sól i zioła. Podawaj jeszcze ciepłą i przybraną plastrami pora.














































Jeśli macie ochotę (i zdjęcia Wam się podobają) to bardzo proszę zagłosujcie na trzy moje zdjęcia w konkursie "Jesienne Smaki". Linki do zdjęć: Pani DyniaJesienne jadło , Antonówki. Będę wdzięczna!

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.