Składniki:
- 5 jajek
- 4 średnie pieczarki
- pół pęczka szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
I co dalej?:
Jajka ugotuj na twardo z dodatkiem soli. Pozwól im lekko przestygnąć i obierz je ze skorupek. W tym czasie oczyść pieczarki i obgotuj, aż lekko zmiękną (jakieś 3-5 minut). Wystudzone pieczarki pokrój bardzo drobno. Jajka poprzekrawaj na pół i wybierz żółtka, które zmieszaj z pieczarkami. Do masy dodaj drobno posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowanym farszem nadziewaj jajka. Ułóż je w jakimś naczyniu, ładnie udekoruj i możesz podawać gościom!
Robię takie od lat, smakują naprawdę doskonale! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDobre przepisy używane są wszędzie:D
UsuńJa też je robię od zawsze, to taki tradycyjny pyszny farsz.
OdpowiedzUsuńZrobił się klimat jak przed Wielkanocą a nie przed Bożym Narodzeniem ;)
Też myślałam czy nie zaczekać z postem do Wielkanocy, ale stwierdziłam, że takie jajeczka są u nas na każdych imieninach itp. więc stwierdziłam, a co mi tam. Na pewno przypomnę przed właściwymi świętami:D
UsuńNo właśnie miałam napisać to co kaczodajnia - taki świąteczny klimat stworzyłaś tym wpisem! To jest najlepszy farsz do jajek!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że mi się trochę święta pomyliły:) Czy najlepszy to nie wiem. Osobiście wolę z szynką.
UsuńU mnie w domu jajka faszerowane robione są zawsze na ciepło, tyle że zdecydowanie więcej przy nich roboty.
OdpowiedzUsuń