wtorek, 9 października 2012

Pieczone pierogi z pikantnym nadzieniem z mintaja

Po trzech tygodniach udawania, że wszystko ze mną w porządku muszę przyznać się do porażki. Choróbsko ze mną wygrało. Niestety nie mogę się rozleniwić i walczyć z bakteriami (wirusami). Ale ja nie miałam tu pisać o stanie mojego zdrowia a o zrobionych przeze mnie (z pomocą Tomka) pieczonymi pierożkami. To świetna alternatywa dla tych tradycyjnych. Ich przygotowanie jest zdecydowanie łatwiejsze. Wydaje mi się także, że do tych pieczonych możemy zastosować więcej farszów. A mój pomysł na mój farsz mam stąd. Natomiast ciasto jest po mojemu:D











































Składniki: (ok. 30 sztuk)

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 15 łyżek letniego mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • suszona bazylia i oregano
  • 1 łyżeczka cukru

Farsz:

  • 4 filety mintaja (lub innej białej ryby)
  • 2 białe cebule
  • 1 papryczka pepperoni
  • 4 łyżeczki octu winnego
  • sól, pieprz 
  • olej
 Dodatkowo: 
 
  • sos sweet chilli (lub np. czosnkowy)
  • sezam
  • 1 jajko

 











































I co dalej? :

Ciasto:

Drożdże rozkrusz i rozmieszaj dokładnie w 5 łyżkach letniego mleka z dodatkiem cukru. Rozczyn zostaw na 15 minut. Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj obie mąki, sól, pieprz, przyprawy oraz jajka i resztę mleka. Z masy wyrób gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypuj pszenną mąką. Odłóż ciasto w misce pod ściereczka na 45 minut, aby wyrosło.

Farsz:

Rozmrożone filety zgrilluj na patelni grillowej, aż przestaną być surowe. Rybę przełóż do miski. Cebulę obierz i pokrój w niedbałą kostkę podsmaż ją na patelni z olejem, aż będzie szklista. Cebulę dodaj do miski z rybą. Papryczkę pepperoni pozbaw nasion i zblenderuj ją na papkę. Dodaj do reszty składników razem z octem, solą i pieprzem. Całość zblenderuj razem, aby stworzyć jednolitą papkę.



Łączenie:

Ciasto rozwałkuj (na powierzchni płaskiej posypanej mąką pszenną) na grubość 3-4 mm. Za pomocą szklanki wykrawaj z niego kółka. Na środek każdego kółka połóż łyżeczkę nadzienia. Zlep brzegi i zrób falbankę jak w tradycyjnych pierogach. Pierogi połóż na blasze z papierem do pieczenia w pewnych odstępach. Każdego pieroga posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziarnami sezamu. Pierogi piecz w temperaturze180 st. C. ok. 20 minut. Podawaj z sosem sweet chilli lub innym.










































P.S. Dziś gotuję kolejną (a może nawet podwójną) partię podpiwku. Może ktoś ma ochotę przygotować a ciągle ma jakiekolwiek pytania czy wątpliwości?



10 komentarzy:

  1. Zdrowiej szybko! Takie pierozki pewnie pomoga w stawianiu cie na nogi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno by pomogły gdyby nie były dawno zjedzone:) Ale dzięki.

      Usuń
  2. piękne i intrygujące!!! nadzienie mnie zaskoczyło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I okazało się być strzałem w dziesiątkę:D

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Jeśli masz na myśli farsz to nie mnie się należą gratulacje:D

      Usuń
  4. Lubie wszelkie pierożki, a takie z nadzieniem rybnym muszą być bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pierozki cudne..przepis muszę koniecznie wypróbować...ale chyba z farszem mięsnym:-) chociaż kto wie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skuś się na rybkę:) Zawsze to jakaś odmiana.

      Usuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.