Składniki: (ok. 30 sztuk)
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 30 g świeżych drożdży
- 15 łyżek letniego mleka
- 2 jajka
- sól, pieprz
- suszona bazylia i oregano
- 1 łyżeczka cukru
Farsz:
- 4 filety mintaja (lub innej białej ryby)
- 2 białe cebule
- 1 papryczka pepperoni
- 4 łyżeczki octu winnego
- sól, pieprz
- olej
- sos sweet chilli (lub np. czosnkowy)
- sezam
- 1 jajko
I co dalej? :
Ciasto:
Drożdże rozkrusz i rozmieszaj dokładnie w 5 łyżkach letniego mleka z dodatkiem cukru. Rozczyn zostaw na 15 minut. Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj obie mąki, sól, pieprz, przyprawy oraz jajka i resztę mleka. Z masy wyrób gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypuj pszenną mąką. Odłóż ciasto w misce pod ściereczka na 45 minut, aby wyrosło.
Farsz:
Rozmrożone filety zgrilluj na patelni grillowej, aż przestaną być surowe. Rybę przełóż do miski. Cebulę obierz i pokrój w niedbałą kostkę podsmaż ją na patelni z olejem, aż będzie szklista. Cebulę dodaj do miski z rybą. Papryczkę pepperoni pozbaw nasion i zblenderuj ją na papkę. Dodaj do reszty składników razem z octem, solą i pieprzem. Całość zblenderuj razem, aby stworzyć jednolitą papkę.
Łączenie:
Ciasto rozwałkuj (na powierzchni płaskiej posypanej mąką pszenną) na grubość 3-4 mm. Za pomocą szklanki wykrawaj z niego kółka. Na środek każdego kółka połóż łyżeczkę nadzienia. Zlep brzegi i zrób falbankę jak w tradycyjnych pierogach. Pierogi połóż na blasze z papierem do pieczenia w pewnych odstępach. Każdego pieroga posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziarnami sezamu. Pierogi piecz w temperaturze180 st. C. ok. 20 minut. Podawaj z sosem sweet chilli lub innym.
P.S. Dziś gotuję kolejną (a może nawet podwójną) partię podpiwku. Może ktoś ma ochotę przygotować a ciągle ma jakiekolwiek pytania czy wątpliwości?
Zdrowiej szybko! Takie pierozki pewnie pomoga w stawianiu cie na nogi :)
OdpowiedzUsuńNa pewno by pomogły gdyby nie były dawno zjedzone:) Ale dzięki.
Usuńpiękne i intrygujące!!! nadzienie mnie zaskoczyło :)
OdpowiedzUsuńI okazało się być strzałem w dziesiątkę:D
Usuńbrawo za pomysł!
OdpowiedzUsuńJeśli masz na myśli farsz to nie mnie się należą gratulacje:D
UsuńLubie wszelkie pierożki, a takie z nadzieniem rybnym muszą być bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńI były.
Usuńpierozki cudne..przepis muszę koniecznie wypróbować...ale chyba z farszem mięsnym:-) chociaż kto wie :-)
OdpowiedzUsuńSkuś się na rybkę:) Zawsze to jakaś odmiana.
Usuń