Bardzo przepraszam za ilość i jakość zdjęć. Prawdopodobnie Tomek wziął aparat do pracy a mi został tylko telefon. Postaram się później podmienić tą fotografię.
Składniki:
- 3 litry przefiltrowanej wody
- 300 g surowego, wędzonego boczku
- 500 g białej kiełbasy
- 1 marchewka
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 7 ziaren pieprzu czarnego
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml zakwasu do barszczu białego (ja kupiłam)
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- dodatkowo: 1 jajko na porcję
I co dalej?:
Do garnka wlej zimną, przefiltrowaną wodę i dodaj umyty boczek. Garnek postaw na średnim ogniu. Gotuj do zagotowania. Po tym czasie zmniejsz ogień na minimalny. Dodaj obraną marchewkę, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Posól. Ząbki czosnku obierz, ściśnij w przegubie dłoni i również dodaj do reszty. Kiełbasę pokrój na plastry i dodaj do garnka. Całość gotuj na malutkim ogniu ok. 40 minut. Po tym czasie wyłów z wywaru boczek, marchew, liście laurowe i ziarna pieprzu oraz ziela. Dodaj dobrze wymieszany zakwas do barszczu białego. Całość ponownie zagotuj i zmniejsz ogień. W tym czasie śmietanę wymieszaj w miseczce z kilkoma łyżkami barszczu. Tak przygotowaną mieszankę wlej do garnka. W miarę potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem oraz obowiązkowo majerankiem. Do każdej porcji dodaj jajko ugotowane na twardo.
uwielbiam biały barszcz nawet taki z torebki :)
OdpowiedzUsuńDroga Wiewióro, koniecznie spróbuj tego z mojego przepisu. Przebija torebkowa. Robiłam pierwszy raz w życiu. Nawet Babcia i Mama pochwaliły.
Usuń26 year-old Environmental Specialist Randall Ashburne, hailing from Whistler enjoys watching movies like "Time That Remains, The" and Ghost hunting. Took a trip to Historic Bridgetown and its Garrison and drives a Mercedes-Benz 540K Special Roadster. sprawdz moje kompetencje
OdpowiedzUsuń