Składniki : (4 porcje)
- 300 g makaronu spaghetti
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 por
- 125 g świeżego szpinaku
- 1 papryczka pepperoni
- 1 cytryna
- po pół łyżeczki bazylii, oregano, tymianku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- szklanka wody z gotowania makaronu
- dodatkowo: parmezan do posypania
I co dalej?:
Pierś z kurczaka umyj, osusz, odkrój nieciekawe elementy. Pokrój ją w kostkę. Cytrynę wyparz i otrzyj z niej skórkę. Dodaj ją do kurczaka wraz z przyprawami, solą, pieprzem i olejem. Wymieszaj dokładnie i tak zamarynowanego kurczaka odstaw do lodówki na godzinę.
Wszystkie trzy papryki umyj i usuń gniazda nasienne. Pokrój w paski. Pora (białą cześć) pokrój w plastry. Ze szpinaku usuń ogonki i dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
Makaron ugotuj al' dente z dodatkiem oleju i soli. Pozostaw szklankę wody z gotowania spaghetti. Na patelni podsmaż kurczaka, aż przestanie być surowy. Przełóż do miseczki i na tej samej patelni podsmaż papryki i pora. Smaż na małym ogniu, aż papryka będzie miękka i chrupiąca zarazem. Po tym czasie dodaj kurczaka i podsmażaj jeszcze 2 minuty. Ugotowany makaron przełóż z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodaj szklankę wody z gotowania makaronu i ustaw najmniejszy ogień. Do garnka dodaj porwany szpinak. Mieszaj ciągle, aby nic się nie przypaliło. Trzymaj na ogniu, aż szpinak straci swoją objętość. Kiedy będzie już gotowy całość skrop sokiem z połowy cytryny i dodaj resztę warzyw i kurczaka. Podawaj posypane startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.