poniedziałek, 22 października 2012

Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow to jedna z potraw, którą powinno przygotować się wg ściśle określonej receptury jednak los chciał, że każdy przygotowuje ją inaczej. Z racji, że ciężko znaleźć jest ten pierwszy i najważniejszy przepis, to ja przedstawiam swoją wersję, którą przygotowałam wraz z Mamą. Cieszę się, bo dzięki tej potrawie na blogu pojawił się pierwszy przepis z wołowiną. Jak wiadomo "boeuf" to z francuskiego właśnie wołowina. Dlatego nie polecam zamieniania jej na inny rodzaj mięsa. Jest to oczywiście potrawa jednogarnkowa. Bardzo sycąca, dlatego polecam ją szczególnie w okresie jesienno- zimowym. Potrawa ma pochodzenie rosyjskie.













































Składniki: (dla 4 osób)


  • 500 g wołowiny (użyłam zrazówki)
  • 100 ml wina czerwonego, wytrawnego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 5 ogórków konserwowych
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 250 g pieczarek
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • sól, ew. pieprz
  • olej











































I co dalej?:

Mięso, paprykę, ogórki, marchewkę pokrój w cienkie paseczki. Pieczarki i cebulę w półplasterki. Do garnka wlej trochę oleju i postaw na ogniu. Kiedy będzie rozgrzany wrzuć mięso i podsmażaj 5 minut ciągle mieszając. Po tym czasie wołowinę zalej wodą i winem i duś na wolnym ogniu, aż mięso przestanie być surowe. Następnie dodaj cebulę i marchewkę. Gotuj wszystko razem 10 minut, a następnie dodaj paprykę i pieczarki. Gotuj kolejne 10 minut i dodaj ogórki. Gotuj wszystko razem 30 minut. Po tym czasie wlej przecier pomidorowy oraz dopraw do smaku papryką słodką i ostrą oraz solą i ewentualnie pieprzem. Jeśli potrawa wyda Ci się za rzadka możesz ja zagęścić za pomocą mąki. Jednak ja tego nie robiłam. 




17 komentarzy:

  1. Przypomniałaś mi, że dawno nie robiłam tego dania, czas to naprawić;)

    OdpowiedzUsuń
  2. próbuje jutro :) dam znać ! pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  3. Boeuf Strogonow to klasyka gatunku, dodatek warzyw jest interesujący, ja dodawałam tylko pieczarki podczas swojego podejścia do tej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, różne źródła podają różne przepisy. Ja postanowiłam podzielić się takim przepisem, który jest używany w mojej rodzinie. I podoba mi się, bo lubię dużą ilość warzyw:D

      Usuń
  4. dzis robilam, w ogole mi nie wszlo. przez te pol godziny wszystko sie rozgotowalo prawie naciapke a potem ten przecier... porazka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że nie wyszło. Proponuję zrobić jeszcze raz tym razem dopasowując przepis do swoich możliwości. Może masz garnki z cieńszym dnem? Drobniej pokroiłaś warzywa, a może gotowałaś na zbyt dużym ogniu?

      Usuń
  5. Zrobiłam, ale warzywa pokroiłam raczej w grube paseczki i następnym razem nie dodam przecieru. Całkiem dobry przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis zawsze trzeba podstosować pod swoje warunki i upodobania. Cieszę się, że wyszło i zapraszam do próbowania innych przepisów:D

      Usuń
  6. polskie kobiety są niebywale zazdrosne o kuchnie! na prawdę! i jeśli im coś nie wyjdzie, co jest winą ich umiejętności- wszystko zwalają na przepis! dobra kucharka widzi ze warzywa zaczynają się rozgotowywać, to wtedy je odsącza... tak mi sie przynajmniej wydaje?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się:D Z resztą skąd autor przepisu ma wiedzieć jakie kto ma garnki, jaki rodzaj kuchenki i czy "mały ogień" jest naprawdę mały. Popieram w 100%!

      Usuń
  7. Boeuf Stroganow w oryginalnym przepisie nie posiada miksu warzyw ani wina. To wołowina z sosem na bazie cebuli przecieru pomidorowego i śmietany w jednej z dopuszczalnych wersji dodaje się pieczarki. Twoja propozycja to zupełnie co innego. Na pewno jest smaczne ale nie powinno się całkowicie innych dań podpisywać niewłaściwą nazwą. To tak samo jak wszędzie w restauracjach sałatka grecka jest podawana z sałatą lodową a dla greków to czysta profanacja. Powodzenia w gotowaniu i więcej dociekliwości bo w internecie naprawdę łatwo znaleźć oryginalne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tego świadomość. Jednak tak zostanie. Napisałam wstęp, że nie jest to czysta, oryginalna receptura. Jednak takiej zostałam nauczona. Wyniosłam ją z domu rodzinnego. W pewnym sensie jest dla mnie prawdziwsza niż jakakolwiek inna. Wierzę, że dociekliwi znajdą tą najoryginalniejszą i sami wybiorą co wolą ugotować.

      Usuń
  8. Szukałam inspiracji na coś dobrego i znalazłam :) Strogonow wg Twojego przepisu właśnie się gotuje, pachnie smakowicie i jeszcze ładniej wygląda. Dodałam jeszcze od siebie troszkę fasolki szparagowej:)
    Ula.

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie coś tam się gotuje :) Zobaczymy co z tego wyjdzie ;D Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Może być. Tylko bez cebuli.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.