Składniki:
- 10 dojrzałych pomidorów
- 2 cebule
- 6 suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z zalewy suszonych pomidorów
- 250 g mascarpone
- 1 papryczka piri- piri
- 2 l bulionu
- bazylia
- sól
I co dalej?:
Pomidory wyparz i zdejmij skórkę. Cebule obierz i pokrój w półplasterki. Podsmaż w garnku, w którym będziesz przygotowywać zupę na na oliwie z zalewy pomidorowej, aż będzie szklista. Po tym czasie dodaj pokrojone suszone pomidory. Podsmażaj chwilę. Świeże pomidory pokrój na ćwiartki i usuń twarde elementy. Wrzuć do garnka i pozwól, aby podsmażały się chwilę na niewielkim ogniu. Po ok. 5 minutach ciągłego mieszania zdejmij garnek z ognia i całość zblenderuj z dodatkiem papryczki piri- piri. Garnek ponownie postaw na ogniu i wlej gorący bulion. Dodaj mascarpone. Poczekaj, aż ser się roztopi. Garnek zdejmij z ognia i ponownie zblenderuj. Zupę dopraw solą i bazylią.
Zawiesista, pikantna, taka powinna być pomidorowa :)
OdpowiedzUsuńo jaka smakowita! Ależ mi się pomidorówki zachciało :)
OdpowiedzUsuńIdealna konsystencja wyszła
OdpowiedzUsuń