Napój w tym stylu znany jest w USA i UK jako ginger beer (piwo imbirowe). Nie zawiera więcej niż 2% alkoholu dlatego może być pity przez niepełnoletnie nastolatki. Na prawdę polecam.
Składniki:
- 1,5 l ciepłej wody
- ok. 3 g drożdży instant (1/3 łyżeczki)
- 3 łyżki drobno posiekanego imbiru
- 1 cytryna
- 100 g cukru (dla wersji wytrawnej) *
I co dalej?:
Z podanej ilości wody odlej ok. pół szklanki i rozpuść w niej drożdże i cukier. Do reszty wody dodaj imbir i sok z jednej cytryny. Wymieszaj wszystko razem i dodaj rozczyn z drożdżami. Tak przygotowany płyn przelej do dwóch plastikowych, półtoralitrowych butelek**. Zakręć je dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na dwa tygodnie (wersja wytrawna)*. Po upływie tego czasu napój przelej przez sito i podawaj.
* Aby przygotować słodką wersję napoju użyj 150- 200 g cukru i pozwól, aby ale leżakowało 4-5 dni do tygodnia.
** Napój będzie fermentował i wytwarzał dwutlenek węgla przez co Twoje ale będzie gazowane. Nie bój się eksplozji. Jeśli płyn rozlejesz do dwóch plastikowych butelek nic nie powinno się stać. Na wszelki wypadek użyć plastikowych. Odkręcaj ostrożnie.
Świetny przepis, idealny na upalne lato, które już niestety mija. :)
OdpowiedzUsuń