Spaghetti z tuńczykiem w sosie śmietanowym
"Tuńczyk" zdobył więcej głosów podczas głosowania na fan page. A więc spełniam Wasze prośby. Ale zanim opowiem o tuńczyku... Ten post miał się pojawić wczoraj wieczorem, ale przeżyłam prawdziwe chwile grozy... Kopiowałam zdjęcia z aparatu na komputer (i przy okazji robiłam mnóstwo innych rzeczy) i nie wiem jak to się stało, ale w efekcie usunęłam wszystkie na stałe z komputera. Dodam, że były tam fotografie do czterech nowych przepisów. Informatyk ze mnie żaden. Potrafię się poruszać w środowisku Windows i Internecie. Ogarniam kilka programów. Już miałam się rozpłakać z mocnym postanowieniem przygotowania wszystkich potraw od początku, aż tu nagle pojawiła się "żarówka" nad moją głową! Przecież jest tyle ogłoszeń ludzi, którzy oferują odzyskiwanie danych z komputera. Poczytałam, pokombinowałam i zdjęcia wróciły na dysk. Ale ulga!
A pomysł na tuńczyka znalazłam tutaj.
Składniki (2 porcje):
- 200 g spaghetti
- 185 g tuńczyka w oleju słonecznikowym (1 puszka)
- 200 g pieczarek
- 2 cebule
- 400 g śmietany 12%
- sól, pieprz
- natka pietruszki
I co dalej?:
Makaron ugotuj na sposób al' dente. Cebule obierz i pokrój na półplasterki. Na patelni rozgrzej olej z puszki tuńczyka i podsmaż na nim cebulę. Kiedy ta będzie szklista dodaj pokrojone na plasterki pieczarki. Duś na małym ogniu, aż odparuje woda. Po tym czasie dorzuć rozdrobnionego tuńczyka i podsmażaj wszystko razem 2 minuty. Po tym czasie wlej śmietanę i rozmieszaj wszystko. Odcedzony makaron dodaj do patelni z sosem. Wymieszaj wszystko razem. Dopraw solą, pieprzem. Danie rozłóż na talerze i posyp natką pietruszki.
***
A konkurs, w którym do wygrania był wywiad na łamach cyklu 'Porozmawiajmy o jedzeniu' wygrała Wiewióra z bloga Kuchenne Wojowanie ;)
***
Wow, ślicznie Ci wyszedł ten makaron!
OdpowiedzUsuń