sobota, 22 września 2012

Ryż smażony z jajkiem i szynką szwarcwaldzką

Usmażyć ugotowany wcześniej ryż z dodatkiem jajka i czego tam się jeszcze chce- pomysł stary jak świat. Idealny na zużycie ryżu, którego ugotowaliśmy po prostu za dużo... A co jeśli powiem Wam, że my tak lubimy tego typu potrawy, że nie czekamy, aż tego ryżu będzie za dużo i gotujemy go od tak? A co jeśli powiem Wam, że taki ryż możemy przygotować w wersji nieco bardziej luksusowej? Powiem Wam, że można, bo w takiej wersji smakuje fantastycznie. Prosto i wykwintnie. Przekonajcie się sami.











































Składniki (4-6 porcji):


  • 400 g ugotowanego wcześniej ryżu
  • 200 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 cebule
  • 1 duża marchew
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz,
  • szczypta tymianku
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • po szczypcie startego twardego, dojrzewającego sera (np. parmezanu) na porcję










































I co dalej?:

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną na drobną kostkę cebulę (drobniej niż zrobił to mój Tomek;). Mieszaj ciągle, aż ta się zeszkli i dodaj obraną i startą na tarce marchewkę. Podsmażaj 1 minutę i dodaj ryż.  Podsmażaj chwilę i dodaj szynkę szwarcwaldzką pokrojoną w kostkę. Teraz stopniowo wlewaj bulion ciągle mieszając. Wymieszaj wszystko razem  i wbij na środek jajka. Rób to na najmniejszym ogniu. Mieszaj energicznie, aby jajko dotarło do całej potrawy i ładnie ją zawiązało. Całą potrawę dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Rozłóż do naczyń i oprósz lekko serem. 



1 komentarz:

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.