Składniki: (2,5 porcji)
- 250g spaghetti
- 26 sztuk obranych, surowych krewetek wielkości 31-40 mm *
- 10 pomidorków cherry
- 125g świeżego szpinaku
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 0,5 łyżeczki suszonego: tymianku, bazylii, oregano
- sól, pieprz
- parmezan
I co dalej?:
Makaron ugotuj al' dente. Kiedy będzie już gotowy przed odcedzaniem odlej pół szklanki wody z gotowania makronu. W tym samym czasie zamarynuj krewetki w ziołach, soli, pieprzu i 1 łyżce skórki z cytryny. Wymieszaj wszystko razem i odstaw na chwilę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj na niej drobno posiekany czosnek przez 30 sekund. Na patelnię dodaj pomidorki przekrojone na pół i resztę skórki. Dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj 2 minuty. Dodaj krewetki i mieszaj zawartość patelni, aż krewetki nabiorą różowo- pomarańczowej barwy (pomiń w przypadku krewetek gotowanych). Po tym czasie podsmażaj jeszcze 2 minuty. Ugotowany i odcedzony makaron wrzuć z powrotem do garnka i wlej pół szklanki wody z gotowania. Zmniejsz ogień na najmniejszy. Dodaj liście szpinaku. Wymieszaj dokładnie. Przykryj pokrywką i odczekaj 2 minuty. Po tym czasie do garnka wrzuć zawartość patelni. Wymieszaj wszystko dokładnie i skrop sokiem z cytryny. Makaron rozłóż na talerze i posyp odrobiną parmezanu.
Lubie takie polaczenia. A makaron jest dobry na wszystko :)
OdpowiedzUsuńKrewetka i pomidor to dobrana para :)
OdpowiedzUsuńOjej, dawno nie jadłam takiego spaghetti. Prezentuje się naprawdę pysznie, a ta nuta cytrynowa trochę mnie intryguje. ;)
OdpowiedzUsuń