niedziela, 23 września 2012

Kurczak w sosie z dynią i pieczarkami

Tak jak mówiłam, zostało mi jeszcze ponad połowa dyni. I tak szukałam pomysłu na to jak ją wykorzystać. Jedno było pewne: skoro była zupa to teraz musi być drugie. I jak znalazłam ten przepis to już dalej nie szukałam ;) Tu jest wszystko co lubimy. I idealnie pasuję do klasycznego ziemniaczanego puree, a tego nam brakowało. W życiu nie jedliście tak delikatnej piersi z kurczaka. Nie lubię jesieni, ale za dar dyni to jej jeszcze wybaczę (ale tylko tą wczesną, polską, złotą jesień). 













































Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z  piersi kurczaka
  • 900 g miąższu z dyni (bez skóry i pestek)
  • 450 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • tymianek
  • 3 łyżki mąki
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 700 ml bulionu warzywnego (wkrótce przepis)
  • 180 ml śmietanki kremówki 30%
  • do podania: puree ziemniaczane



I co dalej?:


Pozbawiony skóry i pestek miąższ z dyni pokrój na kostkę o boku 1cm. Pieczarki pokrój na ćwiartki lub ósemki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. 

Piersi kurczaka umyj dokładnie, osusz i poodkrywaj wszelkie nieciekawe elementy. Od piersi odkrój polędwiczki (te mniejsze kawałki przy całym filecie), a główną część filetu przekrój na pół po ukosie. Tak przygotowane kawałki oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie zalej je 2 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Teraz obtocz wszystkie kawałki mięsa w lekkiej warstwie z mąki.

W większym garnku rozgrzej łyżkę masła i poukładaj w nim wcześniej przygotowane mięso. Podsmażaj z każdej strony przez około 2-3 minuty, aż filety lekko się zarumienią. W trakcie smażenia nie mieszaj ich. Teraz wyjmij kawałki na talerz.

W tym samym garnku rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę, aż ta się zeszkli. Następnie dorzuć pieczarki. Podsmażaj ciągle mieszając przez 3 minuty, aż pieczarki lekko się zarumienią. Wyjmij je na oddzielny talerz.

W garnku ponownie rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć do niego dynię. Oprósz ją lekko solą i pieprzem. Podsmażaj 3 minuty delikatnie mieszając co jakiś czas. 

Na dyni połóż kawałki kurczaka i podgrzewaj to razem przez 2 minuty. Po tym czasie wlej do garnka gorący bulion. Kurczak powinien być w nim zatopiony do połowy. Doprowadź do wrzenia i powstrzymaj się od energicznego mieszania. Po tym czasie zmniejsz ogień na minimalny i podgrzewaj jeszcze 3 minuty.

Odlej do miseczki kilka łyżek sosu z gotowania i zmieszaj go ze śmietanką. Przygotowaną mieszankę wlewaj powoli do garnka i lekko wymieszaj całość. Gotuj to razem 2 minuty i dodaj pieczarki z cebulą. Duś wszystko razem, aż sos nieco zgęstnieje. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Pod sam koniec gotowania dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.

Podawaj na puree ziemniaczanym.














































2 komentarze:

  1. fajny pomysł na utylizację dyni, której zawsze jakiś kawałek w domu pozostanie!
    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.