czwartek, 20 września 2012

Zupa- krem z dyni

Ale nie taka zwyczajna! Swój niebanalny smak zawdzięcza dodatkowi imbiru, gałki muszkatołowej oraz mleka kokosowego. Nawet nie wyobrazicie sobie tego jak bardzo chciało mi się w ostatnim czasie pysznej, rozgrzewającej zupy dyniowej! Pojawiła się dynia, więc i zupa powstała. Szybki rzut na google pokazał, że takich zup jest mnóstwo. Każdy dodaje coś innego, każdy ma inne proporcje. Więc i ja postanowiłam obmyślić własną kompozycję. Zostało mi jeszcze ponad połowa dyni więc na pewno wykorzystam ją w innym, równie smacznym daniu. Kto się pisze na taką zupkę?













































Składniki:

  • 850 g miąższu z dyni
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 duża cebula
  • 2,5 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól 
  • do podania: groszek ptysiowy (lub grzanki)






















































































I co dalej?:

Cebulę obierz i pokrój w większą kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, aż ta się zeszkli. Następnie dodaj przygotowany wcześniej miąższ z dyni, obrane i pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki oraz drobno posiekany imbir. Podsmażaj 2 minuty ciągle mieszając po czym zalej gorącym bulionem. Ogień ustaw na średni i gotuj wszystko razem, aż warzywa nieco zmiękną. Po tym czasie zblenderuj wszystkie składniki na gładką, kremową masę. Zmniejsz ogień na najmniejszy i dodawaj mleko kokosowe małymi partiami ciągle mieszając. Całość dopraw gałką muszkatołową i solą. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.











































Dlaczego warto polubić fanpage PrzepisoTeki? Chociażby dlatego, że podczas wczorajszej zajawki o rozpoczęciu sezonu dyniowego jedna z czytelniczek pochwaliłam się piękną dynią gigantem, którą wyhodował jej dziadek. Jeśli chcecie zobaczyć zdjęcia tego okazu i dowiedzieć się jak był duży zapraszam do odnalezienia zdjęcia z dynią (takiego samego jak poniżej).












































 


 Inne moje propozycje na dyniowe pyszności:

Marynowana dynia 













8 komentarzy:

  1. Robiłam w zimie zupę dyniową z mleczkiem kokosowym. Dynia i mleczko świetnie do siebie pasują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się piszę! :) Dziś też robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem i czytałam na Twoim blogu. Zupka również prezentuje się smakowicie.

      Usuń
  3. Takiej jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.