Słowem wstępu... Dziś pierwszy post należący do cyklu Testoteka, czyli testowanie produktów marek własnych. Testoteka
to cykl, w którym specjalnie dla Was będę testować produkty marek
własnych różnych sklepów. Często słyszę od bliższych i dalszych
znajomych, że boją się kupować dany produkt marki własnej, bo nie wiedzą
czy jego jakość jest zadowalająca. Ja sprawdzę to dla Was:) Przy
okazji chciałam poinformować, że sama wybieram i kupuję produkty, które
zamierzam Wam pokazać. W ramach tego działu nie zamierzam współpracować z
żadną firmą. Oceny będą subiektywne i nienaciągane ;)
Garść informacji technicznych:
Produkt: Mleko kokosowe
Marka: Vitasia
Sklep: Lidl
Opakowanie: Puszka z zawleczką ułatwiającą otwieranie.
Pojemność: 400ml
Cena: 5,99zł (4,44 zł podczas Tygodnia kuchni azjatyckiej)
Wyprodukowano w: Tajlandii dla Lidl (Niemcy)
Skład: płyn z orzecha kokosowego 82%, woda, stabilizator: sól sodowa karboksymetylo- celulozy; emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa.
Oceny: (0-5)
Smak: 5
Opakowanie: 4 (odejmuję punkt za napisy angielskie)
Cena: 5
Dostępność: 3,5 (wolałabym, żeby produkt był zawsze w sprzedaży)
Skład: 4,5
Pojemność: 5
Ogółem: 27/30
Zdecydowanie polecam!
Tego produktu użyłam w tych potrawach:
Lassi kokosowo- cytrynowe
Koktajl kokosowo- ananasowy
Zupa krem z dyni
Pulpeciki z pomidorami w sosie kokosowo- limonkowym
Łosoś w sosie kokosowo- pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim
i kilku innych, które jeszcze nie doczekały się publikacji na blogu;)
Garść informacji technicznych:
Produkt: Mleko kokosowe
Marka: Vitasia
Sklep: Lidl
Opakowanie: Puszka z zawleczką ułatwiającą otwieranie.
Pojemność: 400ml
Cena: 5,99zł (4,44 zł podczas Tygodnia kuchni azjatyckiej)
Wyprodukowano w: Tajlandii dla Lidl (Niemcy)
Skład: płyn z orzecha kokosowego 82%, woda, stabilizator: sól sodowa karboksymetylo- celulozy; emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa.
Zalety:
+ dobry skład (widziałam dużo gorsze składy mleka kokosowego bardziej znanych marek w wyższych cenach)
+ ładne, estetyczne opakowanie
+ wygodne opakowanie, dzięki zawleczce nie musimy sięgać po otwieracz do puszek
+ rewelacyjna cena
+ klasyczna pojemność bez udziwnień i manipulacji
+ dużo zastosowań kulinarnych
Wady:
- dostępność, produkt można kupić tylko podczas Tygodnia kuchni azjatyckiej (lub zaraz po jeśli nie wyczerpią się zapasy)
- angielskie napisy (tylko napis "Coconut Milk", mi to nie przeszkadza, ale wielu ludzi ma problemy nawet z podstawami języka angielskiego
Otwarta puszka mleka kokosowego prosto z lodówki.
Temperatura topnienia 20-23 st. C.
Oceny: (0-5)
Smak: 5
Opakowanie: 4 (odejmuję punkt za napisy angielskie)
Cena: 5
Dostępność: 3,5 (wolałabym, żeby produkt był zawsze w sprzedaży)
Skład: 4,5
Pojemność: 5
Ogółem: 27/30
Zdecydowanie polecam!
Tego produktu użyłam w tych potrawach:
Lassi kokosowo- cytrynowe
Koktajl kokosowo- ananasowy
Zupa krem z dyni
Pulpeciki z pomidorami w sosie kokosowo- limonkowym
Łosoś w sosie kokosowo- pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim
i kilku innych, które jeszcze nie doczekały się publikacji na blogu;)
Świetny pomysł! Czekam na kolejne wpisy z cyklu Testoteki :)
OdpowiedzUsuńSzalenie fajny pomysł! Lubię takie blogowe skarbnice produktów ze sklepów, wszystko można sprawdzić:))
OdpowiedzUsuńBardzo dobry test produktu. Sam się do niego przekonałem jakiś czas temu i tez w zasadzie przez przypadek.
OdpowiedzUsuńZ tekstem poszedłbym o włos dalej - ludzie mają problemy z podstawami języka polskiego nierzadko, a co dopiero mówić o angielskim :)
Pozdrawiam.
To już nie nam oceniać:) O języku angielskim napisałam, bo być może producent weźmie to pod uwagę:D
UsuńPodoba mi się pomysł z testowaniem produktów :) Lubię czytać takie teksty.
OdpowiedzUsuńCo do tego mleczka, jest świetne, chociaż kiedy kupowałam mleko kokosowe po raz pierwszy w życiu i zobaczyłam, że z wierzchu jest twarde, myślałam, że to dlatego, że się przeterminowało... ;)
Fajny pomysł, zawsze czegoś nowego można się dowiedzieć.
OdpowiedzUsuńOcena produktu też jest bardziej wiarygodna, niż te wszystkie achy i ochy w postach sponsorowanych.
Mleko kokosowe to absolutna podstawa potraw kuchni tajskiej! Polecamy przede wszystkim do tajskiej zupy kokosowej:). Podrzucamy trochę kulinarnych inspiracji: http://pinterest.com/tajlandia/kuchnia-tajska-thai/
OdpowiedzUsuńMi to mleko zdecydowanie nie smakowało. Próbowałam już mleko kokosowe innych firm a to z Lidla było zdecydowanie najsłabsze. Po obiedzie z dodatkiem tego mleka pół wieczora miałam jak to się pięknie mówi 'dolegliwości układu pokarmowego'.
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten komentarz. Każda opinia na temat produktów, które zamierzam przedstawiać w tym cyklu jest wartościowa:D Ja mam jednak bardzo pozytywne zapatrywanie na temat tego produktu.
UsuńA i jeszcze pytanie! Czy jesteś pewny/a, że te dolegliwości wywołało to mleko? Może jakiś inny produkt? Może był po terminie, albo za długo stało otwarte w lodówce?
UsuńZgadza sie! mleko kokosowe z Lidla jest dobre, sam często go uzywam w swojej kuchni.
OdpowiedzUsuńPolecam przepisy kuchni azjatyckiej na:
www.azjanatalerzu.com
Moim zdaniem mleko kokosowe z Lidla ma sztuczny posmak. Byc moze jako dodatek do dan sprawdzi sie doskonale, natomiast bita smietana z tego mleka smakuje "plastikowo".
OdpowiedzUsuńmleko kokosowe z puszki może być lepsze niż to z lidla, zawiera wówczas tylko trzy składniki: oprócz wody i kokosa jest jeszcze tylko guma guar.
OdpowiedzUsuńMleko i jego skład syfny ! Mleko kokosowe to mleko losowe / miąższ kokosowy
OdpowiedzUsuńSamemu można sobie zrobić i kazdy wie co je a nie chemia i konserwanty