piątek, 12 kwietnia 2013

Łosoś z cytryną i na maśle z patelni grillowej

Wyobraźcie sobie taką sytuację... Niedzielne leniwe popołudnie. Nie masz ochoty gotować, a przecież jeść coś trzeba. Postanawiasz więc zamówić sobie do domu coś pysznego. Z manu wybierasz "Łososia z masłem i cytryną". Myślisz, że to tak proste, że na pewno nie można popsuć tego dania. I zamawiasz. I okazuję się, że można popsuć wszystko. Właściwie nie było tak najgorzej. Ale zdecydowanie mogłoby być lepiej. Dlatego następnego dnia starasz się odwzorować potrawę z restauracji. W efekcie wychodzi Ci przepyszne danie, które można przygotować w śmiesznie łatwy sposób. Tak miałam w zeszłym tygodniu:)












































Składniki: (2 porcje)

  • 2 filety z łososia ze skórą  (każdy po 200g)
  • 2 łyżki masła (82% tłuszczu)
  • pół cytryny
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • do podania: ryż brązowy
  • brokuły gotowane na parze










































I co dalej?:

Rybę umyj dokładnie i osusz. Łososia natrzyj dokładnie solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Na patelni grillowej rozgrzej masło. Połóż na patelnie rybę. Najpierw podsmażaj na stronie ze skórą przez 5 minut. Dzięki temu nasza ryba nie skurczy się za bardzo. Następnie przewróć filet na drugą stronę i smaż jeszcze 4 minuty. Do rozgrzanego piekarnika przełóż rybę razem z patelnia. Zapiekaj ją ok. 5 minut. Dzięki temu ryba nie będzie surowa w środku. Tak przygotowanego łososia podawaj od razu z dodatkiem ryżu brązowego i gotowanym na parze brokułem. Do każdej porcji dodaj ćwiartkę cytryny. Łososia należy skropić sokiem przed samym spożyciem.











































 Przepis bierze udział w akcji:




9 komentarzy:

  1. Coś takiego to bym zjadła! Rybka na maśle ma absolutnie pyszny smak:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dawna chodzi za mną taki smażony łosoś :)

    --
    Kulinarnyblog.pl - zapraszam również do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weź rybę, cytrynę, masło i patelnie i do dzieła.

      Usuń
  3. Dziś też przyrządzałem łososia, szkoda tylko że parę godzin wcześniej nie trafiłem na ten przepis z portalu znajdzprzepisy, poza tym dobry blog! Gratuluje i pozdrawiam, Dominik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc widzisz:) PrzepisoTekę trzeba odwiedzać częściej:D

      Usuń
  4. Lubię taki zestaw łosoś+brokuł+ryż. Ale na maśle nie smażyłam, pewnie smak jest zupełnie inny niż ryby smażonej na oleju czy oliwie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłem łososia według tego przepisu, wyszedł świetny. Dzięki za przepis !

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.