Właściwie nie powinnam narzekać na upodobania kulinarne mojego Narzeczonego. Je prawie wszystko. Wiadomo, że są potrawy, które lubi mniej lub bardziej. Jednego nie mogę przecierpieć! Tomasz nie lubi łososia w żadnej postaci. Ja uwielbiam- w każdej. Na szczęście są takie dni kiedy mogę ugotować obiad tylko dla siebie. I tak powstało to danie. Do samego końca nie wiedziałam jakich składników użyję i jak całość będzie smakować. Ten łosoś to przykład dania, do którego wykorzystałam tylko takie składniki, które aktualnie miałam w domu. Łosoś czekał na mnie w zamrażalniku, pomidory w puszce i mleko kokosowe- tego nie może zabrnąć, czosnek niedźwiedzi- nowy nabytek zamówiony w sklepie internetowym. Wyszło przepysznie. Przepis na łososia w sosie pomidorowo- kokosowym z czosnkiem niedźwiedzim to mój autorski pomysł :) Jeśli lubisz te składniki i masz mało czasu na gotowanie to zdecydowanie jest to przepis dla Ciebie!
To danie będzie dobrze smakować z piersią kurczaka bądź z krewetkami. To świetna alternatywa dla kogoś kto nie przepada za łososiem tak jak mój Tomek.
Składniki: (2-3 porcje)
I co dalej? :
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Zeszklij na patelni na niewielkiej ilości oleju. Filet z łososia pozbaw skóry. Pokrój go w średniej wielkości kostkę. Wrzuć do cebuli. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając ok. 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj pomidory i mleko kokosowe. Zwiększ ogień pod patelnią na średni i doprowadź całość do wrzenia. Następnie ponownie zmniejsz ogień na minimalny i dodaj czosnek niedźwiedzi, sól oraz pieprz cayenne. Podgrzewaj ostatnie 2 minuty ciągle mieszając. Podawaj ciepłe z dodatkiem białego ryżu. Na każdej porcji połóż ćwiartkę limonki lub cytryny. Przed samym jedzeniem wyciśnij sok z cytrusa bezpośrednio na potrawę.
To danie będzie dobrze smakować z piersią kurczaka bądź z krewetkami. To świetna alternatywa dla kogoś kto nie przepada za łososiem tak jak mój Tomek.
Składniki: (2-3 porcje)
- 250 g filetu z łososia bez skóry
- pół puszki pokrojonych pomidorów
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 1 mała cebula
- 1- 1,5 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- sól morska
- pieprz cayenne
- olej
- ćwiartka limonki (cytryny) na porcję
- biały ryż
I co dalej? :
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Zeszklij na patelni na niewielkiej ilości oleju. Filet z łososia pozbaw skóry. Pokrój go w średniej wielkości kostkę. Wrzuć do cebuli. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając ok. 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj pomidory i mleko kokosowe. Zwiększ ogień pod patelnią na średni i doprowadź całość do wrzenia. Następnie ponownie zmniejsz ogień na minimalny i dodaj czosnek niedźwiedzi, sól oraz pieprz cayenne. Podgrzewaj ostatnie 2 minuty ciągle mieszając. Podawaj ciepłe z dodatkiem białego ryżu. Na każdej porcji połóż ćwiartkę limonki lub cytryny. Przed samym jedzeniem wyciśnij sok z cytrusa bezpośrednio na potrawę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.