sobota, 16 marca 2013

Łosoś w sosie pomidorowo- kokosowym z czosnkiem niedźwiedzim

Właściwie nie powinnam narzekać na upodobania kulinarne mojego Narzeczonego. Je prawie wszystko. Wiadomo, że są potrawy, które lubi mniej lub bardziej. Jednego nie mogę przecierpieć! Tomasz nie lubi łososia w żadnej postaci. Ja uwielbiam- w każdej. Na szczęście są takie dni kiedy mogę ugotować obiad tylko dla siebie. I tak powstało to danie. Do samego końca nie wiedziałam jakich składników użyję i jak całość będzie smakować. Ten łosoś to przykład dania, do którego wykorzystałam tylko takie składniki, które aktualnie miałam w domu. Łosoś czekał na mnie w zamrażalniku, pomidory w puszce i mleko kokosowe- tego nie może zabrnąć, czosnek niedźwiedzi- nowy nabytek zamówiony w sklepie internetowym. Wyszło przepysznie. Przepis na łososia w sosie pomidorowo- kokosowym z czosnkiem niedźwiedzim to mój autorski pomysł :) Jeśli lubisz te składniki i masz mało czasu na gotowanie to zdecydowanie jest to przepis dla Ciebie! 

To danie będzie dobrze smakować z piersią kurczaka bądź z krewetkami. To świetna alternatywa dla kogoś kto nie przepada za łososiem tak jak mój Tomek. 











































Składniki: (2-3 porcje)


  • 250 g filetu z łososia bez skóry
  • pół puszki pokrojonych pomidorów
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 1- 1,5 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • sól morska
  • pieprz cayenne
  • olej
dodatkowo:

  • ćwiartka limonki (cytryny) na porcję
  • biały ryż










































I co dalej? :

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Zeszklij na patelni na niewielkiej ilości oleju. Filet z łososia pozbaw skóry. Pokrój go  w średniej wielkości kostkę. Wrzuć do cebuli. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając ok. 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj pomidory i mleko kokosowe. Zwiększ ogień pod patelnią na średni i doprowadź całość do wrzenia. Następnie ponownie zmniejsz ogień na minimalny i dodaj czosnek niedźwiedzi, sól oraz pieprz cayenne. Podgrzewaj ostatnie 2 minuty ciągle mieszając. Podawaj ciepłe z dodatkiem białego ryżu. Na każdej porcji połóż ćwiartkę limonki lub cytryny. Przed samym jedzeniem wyciśnij sok z cytrusa bezpośrednio na potrawę.































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.