Cebula to warzywo, które nie powiem, używane jest w Polsce dość często. Jednak traktujemy ją nieco po macoszemu. Pomyślałam, że z cebuli można zrobić więcej. Szczególnie upodobałam sobie tą czerwoną odmianę. To, że można wykorzystać ją bardziej pokazałam już w przepisie na konfiturę z czerwonej cebuli. Tak przetworzona cebula smakuje niesamowicie dlatego pomyślałam, że konfiturę można wykorzystać w kotletach mielonych. Oczywiście wymagało to przerobienia przepisu na samą konfiturę, ale o tym przeczytajcie w samym przepisie.
Składniki:
I co dalej?:
Cebule obierz i pokrój w piórka. Papryczkę umyj, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę i papryczkę na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Po tym czasie nieco zmniejsz ogień i dodaj do cebuli ocet balsamiczny i cukier. Całość ciągle mieszaj i podgrzewaj przez 5 minut. Cebulę wystudź.
Do miski wrzuć mięso mielone, cebulę z papryczką, rozbij jajko, dodaj bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiaj około 10 minut. Z masy uformuj małe kotleciki. Możesz co jakiś czas zwilżyć swoje dłonie zimną wodą. W ten sposób łatwiej Ci będzie uformować odpowiedni kształt kotlecików.
Uformowane kotleciki ułóż luźno na blasze do pieczenia, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Blachę wstaw do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika. Piecz 25 minut.
Danie możesz podać z białym ryżem w asyście sałaty lodowej (lekko skropionej octem winnym i oliwą z oliwek z dodatkiem czarnych oliwek). Na zdjęciach widzisz także sos jogurtowo- limonkowy z miętą, który świetnie współgra z kotlecikami.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki (lub szynki) wieprzowej
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 czerwone cebule
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 papryczka pepperoni
- sól, pieprz
I co dalej?:
Cebule obierz i pokrój w piórka. Papryczkę umyj, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę i papryczkę na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Po tym czasie nieco zmniejsz ogień i dodaj do cebuli ocet balsamiczny i cukier. Całość ciągle mieszaj i podgrzewaj przez 5 minut. Cebulę wystudź.
Do miski wrzuć mięso mielone, cebulę z papryczką, rozbij jajko, dodaj bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiaj około 10 minut. Z masy uformuj małe kotleciki. Możesz co jakiś czas zwilżyć swoje dłonie zimną wodą. W ten sposób łatwiej Ci będzie uformować odpowiedni kształt kotlecików.
Uformowane kotleciki ułóż luźno na blasze do pieczenia, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Blachę wstaw do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika. Piecz 25 minut.
Danie możesz podać z białym ryżem w asyście sałaty lodowej (lekko skropionej octem winnym i oliwą z oliwek z dodatkiem czarnych oliwek). Na zdjęciach widzisz także sos jogurtowo- limonkowy z miętą, który świetnie współgra z kotlecikami.
Bardzo apetycznie wyglądają, zdecydowanie za rzadko sięgam po czerwoną cebulę:)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam konfiturę z czerwonej cebuli... Na pewno z kotlecikami smakuje przepysznie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńNie powiem ale wyglądają fajnie. Natomiast już szukam przepisu na taką konfiturę
OdpowiedzUsuńPrzepis jest tutaj: http://przepisoteka.blogspot.com/2012/09/konfitura-z-czerwonej-cebuli.html
Usuń