sobota, 20 kwietnia 2013

Pikantne nóżki kurczaka z ziemniakami

Wędzona papryka ostra w postaci sypkiej to moje kulinarne odkrycie. Kupiłam sobie opakowanie zachęcona wieloma przepisami z różnych blogów. Skoro coś jest zachwalane przez tak wielkie grono blogerów to na pewno musi być dobre. Dziś do zakupu takiej przyprawy zachęcam i ja:) O ile ta hiszpańska przyprawa jest niezwykle popularna w swojej ojczyźnie tak u nas dopiero raczkuje, dlatego zachęcam do przeszukania Internetu. Ja już żałuję, że nie kupiłam wersji słodkiej.  



Wędzoną paprykę ostrą wykorzystałam do dość klasycznej potrawy jednogarnkowej. Kurczak (w moim przypadku nóżki/ ćwiartki) z ziemniakami i cebulką. Zainspirowałam się tym przepisem z bloga Gotuję, bo lubię. Przygotowanie tej potrawy to chwila. Potem tylko sru do piekarnika:) Polecam na zabiegane soboty, albo zawsze kiedy macie ochotę na coś pysznego:)











































Składniki: (5 porcji)

  • 5 nóżek (ćwiartek) kurczaka
  • 2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (może być wędzona)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  •  
  • 7-8 ziemniaków
  • 2 białe cebule
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu










































I co dalej?:

Mięso dokładnie umyj i osusz. Zmieszaj ze sobą obie papryki wraz z 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżkami oleju. Zmieszaj tak, aby powstała marynata. Natrzyj nią dokładnie mięso. I odstaw na 30 minut. Jeśli będzie za mało marynaty to możesz ją dorobić korzystając z podanych proporcji. Nóżki ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie. 

Ziemniaki umyj dokładnie pod ciepłą, bieżącą wodą. Przekrój je na ćwiartki. Wrzuć je do dużego naczynia. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżkę oleju oraz rozmaryn. Wymieszaj je dokładnie za pomocą ręki, aby przyprawy i olej dokładnie obkleiły ziemniaki. Porozkładaj je w wolnym miejscu w okół mięsa. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Porozkładaj obok mięsa i ziemniaków. 

Naczynie do zapiekania przykryj folią aluminiową. Wstaw je do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut. Czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć w zależności od posiadanego przez Was piekarnika. Kontrolujcie kurczaka co jakiś czas.


4 komentarze:

  1. Jakie to jest piękne! Ziemniaki, pomidory i ten kurczak, taki soczysty... Niech już będzie obiad:) Pięknie to podałaś, naprawdę:)

    Wędzonej papryki nigdzie nie widziałam, powinnam się rozejrzeć!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialnie wyglada ten kurczak, az sama zglodnialam. Prosty ale jakze smaczny ten przepis na obiad. Gdy ma sie tylko chwile czasu w weekend oczywiscie sprobuje :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.