Składniki (1l):
- 700 ml jogurtu naturalnego
- 10 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 300 ml wrzątku
- 8 łyżek cukru
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- kilkanaście kostek lodu
I co dalej:
Kawę zaparz w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Dodaj cukier i odstaw do ostygnięcia.* Wystudzony roztwór kawowy zmiksuj z zimnym jogurtem. Dodaj kardamon i mieszaj, aż lassi będzie jednolite. Dodaj kostki lodu i podawaj.
* Ciepłych potraw czy napoi nie powinniśmy schładzać w lodówce czy zamrażalniku. Taki zabieg podnosi temperaturę w całym urządzeniu co nie służy dobrze przechowywanej żywności. Z racji, że praktycznie mamy jeszcze zimę to moim sposobem na szybkie chłodzenie jest wystawienie produktu za okno. Natomiast latem lub jeśli zależy Ci na czasie dobry pomysłem są kostki lodu. Po prostu wrzuć kilka kostek do napoju i jeszcze kilka do drugiej, pustej szklanki. Przelewaj płyn z jednego naczynia do drugiego wraz z lodem, aż osiągnie wymarzoną temperaturę.
Wszystko co jest kawowe zawsze chętnie skosztuje, oczywiście kawę w najczystszej postaci najbardziej lubię. Mam kilka sprawdzonych kaw od https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-HARD-BEANS-182.html też powinny wam zasmakować.
OdpowiedzUsuńJak słyszę słowo "kawa" od razu chcę tego spróbować :D Właśnie rozglądam się za kawą dla siebie. Tym razem zależy mi na czymś dobrej jakości, dlatego myślę nad zakupami w sklepie internetowym https://blueberryroasters.pl/ . Mają własną palarnię kaw, więc na pewno się nie rozczaruję :)
OdpowiedzUsuń