Składniki: (2 porcje)
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 6 łyżek przyprawy harrisa
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 6-8 liści sałaty lodowej
- 2 garści rukoli
- 10 pomidorków koktajlowych
- pół ogórka świeżego
- pół czerwonej cebuli
- ok. 20 czarnych oliwek
- 100 g sera fety
- pół zółtej papryczki peperoni
- pół czerwonej papryczki peperoni
- sól morska
dressing:
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżozmielony czarny pieprz
I co dalej?:
Piersi z kurczaka umyj dokładnie, osusz i odkrój wszelkie błonki i inne nieciekawe elementy. Harrisę wymieszaj z oliwą z oliwek, tworząc pastę. Nasmaruj nią nasze mięso i zamarynuj przez 2 godziny, a najlepiej zostaw w lodówce na całą noc.
Po upływie tego czasu. Usmaż piersi z kurczaka na patelni grillowej. Mięso pokrój w plasterki.Na talerze rozłóż porwaną sałatę lodową i rukolę. Następnie poukładaj plastry piersi z kurczaka, ogórka, czerwonej cebuli, połówki pomidorków, fetę pokrojoną w kostkę, całe oliwki. Całość obsyp papryczkami pepperoni pokrojonymi w małe plasterki. Dopraw solą.
Dressing:
Do zakręcanego słoiczka wyciśnij sok z cytryny. Dodaj oliwę z oliwek. Dressing dopraw solą i pieprzem. Zakręć słoiczek i wstrząśnij nim kilka razy, aż ciecze się połączą. Tak przygotowanym dressingiem dopraw sałatkę.
Czy chcielibyście zjeść taką sałatkę na obiad? A może sałatka to za mało? Jestem ciekawa Waszych odpowiedzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.