Składniki, z których zrobiona jest ta sałatka dają niezwykłą kompozycję smakową. Na pewno każdy (a przynajmniej większość) z Was ją zna. Być może tylko proporcje macie inne. Jest to rzecz, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole- dlatego dodaję do zbioru przepisów Wielkanoc z Przepisoteką. Jestem bardzo ciekawa w jaki sposób ją jecie. Jak zwykłą sałatkę czy z pieczywem jako pasta kanapkowa? Ja zdecydowanie to drugie. Dajcie mi znać! :) Ta sałatka to klasyka gatunku. Nic więcej nie trzeba pisać.
(Woda z gotowania jajek- jak wykorzystać? Więcej na dole posta)
Przepis rodzinny
Składniki:
I co dalej?:
Jajka włóż do garnka z zimną wodą i ustaw na gazie, przykryj przykrywką. Zagotuj wodę. Wyłącz ogień pod garnkiem i odstaw na 10 minut. W ten sposób ugotujesz idealne jajka na twardo (sposób podpatrzony od Smacznej Pyzy).
Następnie jajka obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę. Ogórki również pokrój w drobną kostkę, dodaj do jajek. Tuńczyka odsącz z zalewy olejowej i razem z kukurydzą dodaj do pozostałych składników. Sałatkę posól i popieprz do smaku. Dodaj majonez i całość dokładnie rozmieszaj.
Woda z gotowania jajek do podlewania kwiatków!
Idą święta wielkanocne. Jest to okres zdecydowanie większego spożycia jajek. Przede wszystkim będziemy jedli je na twardo. Warto więc wykorzystać wodę, w której będziemy gotować wielkanocne przysmaki. Ważne jest, aby jej nie solić. Wcześniej należy też dokładnie umyć jajka. Po gotowaniu po prostu odlej wodę do naczynia i ostudź. Zawiera ona mnóstwo minerałów w tym sporo wapnia. Na pewno Twoje kwiatki polubią ten sposób. W ten sam sposób możesz wykorzystać wodę po ziemniakach czy makaronie (chociaż tutaj zawszę używam soli).
(Woda z gotowania jajek- jak wykorzystać? Więcej na dole posta)
Przepis rodzinny
Składniki:
- puszka tuńczyka w oleju roślinnym
- 4 jajka
- 3 ogórki kiszone
- pół puszki kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
I co dalej?:
Jajka włóż do garnka z zimną wodą i ustaw na gazie, przykryj przykrywką. Zagotuj wodę. Wyłącz ogień pod garnkiem i odstaw na 10 minut. W ten sposób ugotujesz idealne jajka na twardo (sposób podpatrzony od Smacznej Pyzy).
Następnie jajka obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę. Ogórki również pokrój w drobną kostkę, dodaj do jajek. Tuńczyka odsącz z zalewy olejowej i razem z kukurydzą dodaj do pozostałych składników. Sałatkę posól i popieprz do smaku. Dodaj majonez i całość dokładnie rozmieszaj.
Woda z gotowania jajek do podlewania kwiatków!
Idą święta wielkanocne. Jest to okres zdecydowanie większego spożycia jajek. Przede wszystkim będziemy jedli je na twardo. Warto więc wykorzystać wodę, w której będziemy gotować wielkanocne przysmaki. Ważne jest, aby jej nie solić. Wcześniej należy też dokładnie umyć jajka. Po gotowaniu po prostu odlej wodę do naczynia i ostudź. Zawiera ona mnóstwo minerałów w tym sporo wapnia. Na pewno Twoje kwiatki polubią ten sposób. W ten sam sposób możesz wykorzystać wodę po ziemniakach czy makaronie (chociaż tutaj zawszę używam soli).
O jakim sosie rybnym pisałaś? Ciekawa jestem:o
OdpowiedzUsuńA o tej wodzie z jajek to mnie zaskoczyłas, a że ja gotuję jajka namiętnie prawie codziennie, to przyda się taki myk;)
A sałatka z tuńczyka - poezja! Uwielbiam takie połączenia, po prostu mogłabym jeść bez końca^^
No taki klasyczny rybny sos:D
UsuńBardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńObserwujemy?
dziękuję. Oczywiście jeśli masz ochotę obserwować to zapraszam:)
Usuń