Przepis pochodzi z bloga Filozofia Smaku. Postanowiłam nieco zmienić proporcje.
Składniki:
2 żółtka*
2 łyżeczki octu winnego białego
1,5 łyżeczki gładkiej musztardy
150 ml oliwy
150 ml oleju rzepakowego**
sól, świeżo zmielony pieprz
* Polecam zaopatrzeć się w wiejskie jaja pewnego pochodzenia bądź te ekologiczne ( zeróweczki lub jedynki).
** Ilość olejów powinna wynosić 300 ml. Możecie użyć tylko oliwy bądź tylko oleju. Za każdym razem smak będzie inny.
I co dalej?:
Za pomocą miksera ustawionego na małe obroty połącz ze sobą żółtka, ocet i musztardę. Następnie małymi stróżkami wlewaj do masy olej ciągle miksując na małych obrotach. Dopraw majonez za pomocą soli i pieprzu. Zakończ miksowanie kiedy masa wyraźnie zgęstnieje i stanie się jaśniejsza.
Majonez przechowuj w zakręconym słoiku w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.