sobota, 23 marca 2013

Majonez

Nawet jeśli przeważnie nie jadacie majonezu to na pewno sięgacie po niego podczas świąt wielkanocnych. Jajka na twardo czy te faszerowane, sałatki i inne specjały nie smakują już tak bez tego dodatku. Przepis, który Wam proponuję jest bardzo łatwy. Przygotowanie majonezu zajmuje pięć minut! W dodatku masz kontrolę nad składnikami użytymi do jego przygotowania. Czego chcieć więcej? Domowy majonez na święta- to jest to!

Przepis pochodzi z bloga Filozofia Smaku. Postanowiłam nieco zmienić proporcje.



Składniki:

 2 żółtka*
2 łyżeczki octu winnego białego
1,5 łyżeczki gładkiej musztardy
150 ml oliwy
150 ml oleju rzepakowego**
sól, świeżo zmielony pieprz


* Polecam zaopatrzeć się w wiejskie jaja pewnego pochodzenia bądź te ekologiczne ( zeróweczki lub jedynki).
** Ilość olejów powinna wynosić 300 ml. Możecie użyć tylko oliwy bądź tylko oleju. Za każdym razem smak będzie inny. 


I co dalej?:

Za pomocą miksera ustawionego na małe obroty połącz ze sobą żółtka, ocet i musztardę. Następnie małymi stróżkami wlewaj do masy olej ciągle miksując na małych obrotach. Dopraw majonez za pomocą soli i pieprzu. Zakończ miksowanie kiedy masa wyraźnie zgęstnieje i stanie się jaśniejsza.

Majonez przechowuj w zakręconym słoiku w lodówce.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.