Odkąd dowiedziałam się, że to co możemy znaleźć w sklepie to cukier wanilinowy, a nie waniliowy postanowiłam przygotować go sama, w domowym zaciszu. I żeby nie było tego olśnienia doznałam bardzo dawno temu, a do tego czasu wybierałam "cukry z prawdziwą wanilią". Ale doczekałam się własnego, domowego cukru waniliowego. Będzie w sam raz na Waniliowy weekend u Mirabelki. Cieszę się, że upragnione laski wanilii zdążyły do mnie trafić. Polecam poszukanie dobrych sklepów internetowych, w których laskę wanilii można kupić za niecałe 2 zł (dla porównania w sklepach tradycyjnych- 6-8 zł). Przepis jest banalny, aż trochę wstyd. Ale jeśli dzięki niemu będę mogła kogoś uświadomić to myślę, że warto go publikować.
Składniki:
I co dalej?:
Cukier wsyp do przygotowanego wcześniej czystego słoiczka. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół. Wyskrob z niej ziarenka i dodaj do cukru. Pozostały strąk wanilii pokrój na 4 części. Dodaj do całości. Słoik zamknij i dokładnie nim wstrząśnij. Cukier nadaje się do użycia już za dwa tygodnie. Nieziemski aromat poczujesz od razu:)
Składniki:
- 2 szklanki drobnego cukru
- 1 laska wanilii
I co dalej?:
Cukier wsyp do przygotowanego wcześniej czystego słoiczka. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół. Wyskrob z niej ziarenka i dodaj do cukru. Pozostały strąk wanilii pokrój na 4 części. Dodaj do całości. Słoik zamknij i dokładnie nim wstrząśnij. Cukier nadaje się do użycia już za dwa tygodnie. Nieziemski aromat poczujesz od razu:)
Oferujemy wysokiej jakości cukier inwertowany, który jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym. Nasz cukier inwertowany jest idealny do produkcji wyrobów cukierniczych, napojów oraz przetworów, gdzie pełni rolę stabilizatora i poprawia właściwości organoleptyczne produktów. Dzięki nowoczesnym procesom produkcji, oferujemy cukier inwertowany o najwyższej czystości, spełniający wszelkie wymagania jakościowe, co czyni go idealnym wyborem dla przemysłu spożywczego.
OdpowiedzUsuń