Składniki:
- 700 g kiszonej kapusty
- 300 g ulubionej kiełbasy
- 500 g ziemniaków
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 250 g boczku surowego wędzonego
- 2,5 l przefiltrowanej wody
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- sól, pieprz
I co dalej?:
Do garnka wlej przefiltrowaną wodę. Włóż do niego boczek surowy wędzony i postaw na małym ogniu. Po 15 minutach wrzuć obrane marchewki i pietruszki. Gaz podkręć na średni. Kiełbasę pokrój w plastry, cebulę w piórka oraz posiekaj drobno czosnek. Podsmaż te składniki na patelni na niewielkiej ilości oleju, aż kiełbasa ładnie się zarumieni. Zawartość patelni dodaj do garnka. Całość zagotuj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru od razu po zagotowaniu. Ponownie ustaw średni ogień. Kapustę kiszoną opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj niezbyt drobno. Dodaj do zupy razem z pomidorami. Gotuj, aż ziemniaki wyraźnie zmiękną. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.