poniedziałek, 25 marca 2013

Ekstrakt waniliowy

Zbieram przepisy. Te z innych blogów, z książek, z telewizji, z gazet, z Internetu. I mam ochotę na przygotowanie tylu fantastycznych słodkości, do których trzeba użyć ekstraktu waniliowego. Osobiście uważam, że kupowanie tego typu produktów nie ma sensu. Przygotowanie własnego ekstraktu waniliowego jest dziecinnie łatwe. Z pewnością przyda się Wam do wielkanocnych wypieków. Zobaczcie jakie to proste!











































Składniki:


  • 3 laski wanilii
  • 150 ml wódki











































I co dalej?: 

Laski wanilii przetnij wzdłuż na pół. Nie wyskrobuj ziarenek. Umieść je w zakręcanym naczyniu. Do tego naczynia wlej wódki i szczelnie zakręć. Ekstrakt przechowuj w ciemnym miejscu. Możesz go przechowywać wiele lat. Nadaje się do użytku już po tygodniu, chociaż najlepszy aromat osiąga po 2-3 miesiącach. Warto czasem nim potrząsnąć:) 

Po zużyciu części ekstraktu można dodać alkohol. Warto też co jakiś czas dodać nową wanilię. Mogą być to puste laski, z których wykorzystaliśmy ziarenka. Informacje pobrane ze strony Moje Wypieki/ Ekstrakt z wanilii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.