Kilka uwag co do przygotowania zupy. Jeśli chcesz, aby Twoja zupa była stricte wegetariańska możesz użyć bulionu warzywnego. Latem sięgnij po świeże pomidory. Tortellini, które wybierzesz może mieć dowolne nadzienie.
Składniki:
0,7 l domowego rosołu drobiowo warzywnego
0,5 l przefiltrowanej wody
2 puszki całych pomidorów bez skóry
400 g tortellini z nadzieniem pomidorowym z mozzarellą
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
pół papryczki chilli
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
bazylia
sól, pieprz cayenne
I co dalej?:
Cebulę i czosnek obierz i pokrój niedbale na mniejsze części. W rondelku rozgrzej oliwę i wrzuć do niego cebulę i czosnek oraz połowę drobno posiekanej chilli bez pestek. Podsmażaj chwilę, aż cebula się zeszkli. Zalej to gorącą mieszanką rosołu i wody. Gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj zawartość puszek z pomidorami. Gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie rondelek zdejmij z ognia i zblenderuj zupkę tak, aby była gładka. Rondelek ponownie postaw na ogniu tym razem na mniejszym. Dodaj śmietanę i ponownie porządnie wymieszaj. Na koniec dopraw za pomocą bazylii, soli i cayenne wg własnego smaku. Gotuj kolejne 5 minut na najmniejszym ogniu. Podawaj z tortellini przygotowanym wg przepisu na opakowaniu.
Oto kilka innych zup z udziałem pomidorów, które możesz znaleźć na blogu. Jak myślisz, która z nich zasmakuje Ci najbardziej?
Zupka pomidorowa z kawałkami kurczaka (taką nauczyłam się przygotowywać w domu)
Zupa z pieczonej papryki, mascarpone i pomidorów
Zupa pomidorowa z mascarpone i suszonymi pomidorami
Zupa krem pomidorowo- porowa
i oczywiście dzisiejsze wydanie.
Do napisania, Paulina
pomidorowa mi się nigdy nie znudzi, w każdej wersji :) zupa perfekcyjna
OdpowiedzUsuń