Nie zrażajcie się słabymi zdjęciami. Te robione przy sztucznym oświetleniu nigdy nie wychodzą mi dobrze. Po prostu musiałam się podzielić z Wami tym przepisem.
Składniki: (3 porcje)
- 3 podudzia z kurczaka
- 3 udka z kurczaka
- 4 małe jabłka ligol
- 3 cebule
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól, pieprz
- dodatkowo: puree ziemniaczane
I co dalej?:
Elementy kurczaka umyj dokładnie i osusz. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim mięso, aż to zarumieni się. W tym czasie obierz cebule i jabłka (wytnij też gniazda nasienne). Cebule i jabłka pokrój na grubszą kostkę Po tym czasie kawałki kurczaka przełóż do naczynia do zapiekania. Na tej samej patelni, na której smażone było mięso (i na tym samym tłuszczu) podsmaż nasze warzywno- owocowe składniki. Cebula powinna być zeszklona, a jabłko ma wyraźnie zmięknąć. Do zawartości patelni dodaj miód oraz po pół łyżeczki rozmarynu i tymianku. Podsmażaj jeszcze 1 minutę ciągle mieszając. Z reszty przypraw zrób mieszankę i obsyp nią elementy kurczaka. Możesz go także posolić i popieprzyć. Zawartość patelni przełóż na kurczaka. Wszystko razem włóż do piekarnika. Piecz 40-45 minut w temperaturze 180 st. C.
Kurczak pieczony z jabłkami i cebulą będzie świetnie smakował podany z puree ziemniaczanym.
+ Akcje:
bardzo smaczna kompozycja :)
OdpowiedzUsuńPyszniutki ten kurczak,w Lidlu akurat promocja na kurczaki wiec zrobię wg. tego pysznego przepisu.
OdpowiedzUsuń